Sobotní dopoledne bývá v Plumlově obvykle klidné. Přinejmenším v okolí nově opravené radnice. A tentokrát to není jiné, i když se zrovna konají volby. Už předešlý den bylo v některých okrscích jasné, že účast nebude kdovíjaká. Nicméně i tak to bylo slabé, členové volebních komisí často hlavně čekali.

„Zatím máme asi čtyřicet procent. A mohlo by to být lepší,“ poznamenává jedna z žen, které sedí v místnosti v přízemí. Je jen jedním ze dvou okrsků v budově. Dále se volí v místních částech Soběsuky, Žárovice a Hamry. „Chodí mix lidí. V pátek chodili hlavně starší lidé. Dnes ale také třeba rodiny s dětmi,“ komentuje žena a jako potvrzení zrovna dvě takové přichází.

I tak je ale na radnici spíše pusto a prázdno. Lidé chodí sporadicky, k volbám se doslova trousí. Tu a tam ale nějaký ten volič přijde. „Určitě nám není jedno, kdo město povede, protože zde bydlíme,“ uvádí žena, která se představí jako Jana. „Zvažovali jsme, nebylo to na první dobrou,“ dodává. Proč pak volila toho, koho volila? „Řeším, co zde dělají, jak se ti lidé chovají. Ale třeba nějaké nejdůležitější téma, to jsem neměla nějak vyhraněné. Určitě jsem za to, aby se zde něco dělo, aby se modernizovalo. A aby zde nezdechl pes. Musí se to ale taky korigovat. Kulturní akce ano, ale správná organizace,“ vyjádřila se.

Právě akce jsou jedním z témat. Lidé mnohokrát nadávali na způsob parkování, zejména v období velkých akcí je Plumlov až přecpán auty. Najdou se ale i další témata. „Věděli jsme, že půjdeme určitě k volbám. A vybráno jsme měli raz, dva,“ říká postarší muž. Později zjistím, že se jmenuje Vladimír Kučera. Co ale je potřeba v Plumlově udělat. „Chodníky jsou hotové, taky cyklostezka, dětské hřiště,“ přemýšlí nahlas žena po jeho boku. Nakonec se oba shodnou, že by jednou z priorit měl být zámek, důležitá dominanta města. „Obec si to vzala na triko a už tenkrát ministr kultury říkal, proč jste to proboha dělali? A ty krásné sloupy jednou spadnou. Akce se sice pořádají, ale z nich se na to nemůže vybrat ani za tisíc let,“ poznamenává muž. „Zámek je podle mě priorita, je škoda, v jakém stavu je. Ostatní zde v Plumlově funguje. Snad jen vodovod by se hodilo opravit. Často už praská. Byla by fajn generální oprava, ale to je zase o penězích,“ dodává.

Přestože po krátkém přemýšlení někteří lidé najdou témata, a navíc volby v Plumlově nabídly souboje bývalých starostů, a dokonce sourozenců, mnoho lidí nechalo volební klání chladnými. Dorazila jen necelá polovina oprávněných voličů. Což je nejméně od roku 2010.

 

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září