Neskutečně drtivé vítězství! Komunální volby v Prostějově s obrovským náskokem ovládlo hnutí ANO 2011 s lídrem Františkem Jurou, které doslova a do písmene převálcovalo všechny své konkurenty o pověstný „parník“ a v novém zastupitelstvu statutárního města získalo rekordních 14 mandátů. S obrovským odstupem pak skončilo na druhém místě hnutí Na rovinu! a překvapením je značný vzestup popularity SPD, která v Prostějově skončila v těsném závěsu na třetím místě. „Okamurovci“ získali šest mandátů v zastupitelstvu. Dosud drželi pouze dva. Naopak z řízení města vypadli sociální demokraté, lidovci i komunisté. Do zastupitelstva se ještě dostala ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova, hnutí PéVéčko a také Česká pirátská strana.

I podle mnohých politických expertů byly letošní komunální volby formou určitého protestu proti současné české vládě. Možná, ale takové úvahy ponechejme politologům. Když se v sobotu odpoledne začaly zveřejňovat první dílčí výsledky komunálních voleb v Prostějově, hned po sečtení hlasů z prvního volebního okrsku se hnutí ANO 2011 dostalo do obrovského trháku. Nakonec i drtivě vyhrálo konečným ziskem 32,52 % hlasu, čímž si zajistilo rekordní počet 14 mandátů.

„Budu upřímný, věřil jsem ve vítězství, ale že to bude sportovní terminologií o takový parník, to jsem opravdu nečekal,“ řekl Večerníku těsně po konci voleb František Jura, lídr kandidátky hnutí ANO 2011, který tak de facto obhájil post primátora. Je pouze na něm a jeho stranících, jak složí radniční koalici pro volební období 2022 až 2026.

Po přetahované s „Okamurovci“ nakonec skončilo druhé hnutí Na rovinu! s volebním výsledkem 15,76 % hlasu a obhájilo tak zisk šesti mandátů v zastupitelstvu. Podle všeho ale toto hnutí v čele s Alešem Matyáškem zamíří opět do opozice.

Naopak na možnost koaliční spolupráce si může brousit zuby třetí SPD, která v letošních komunálních volbách zaznamenala obrovský úspěch a při výsledku 15,01 % hlasu zvýšila svůj počet mandátů oproti minulému volebnímu období ze dvou na šest.

Další v pořadí skončily politické subjekty, od kterých se čekalo víc. Až na čtvrtém místě skončila ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova. Ta nyní přesvědčila 12,41% voliče a získala pět mandátů, čímž si oproti roku 2018 polepšila o jedno křeslo v zastupitelstvu, ale strana v čele s Miladou Sokolovou se určitě cítila na lepší výsledek.

Mírný pokles zaznamenalo hnutí PéVéčko, dosavadní součást radniční koalice. Kandidáti okolo lídra Jiřího Pospíšila získali 8,85 % hlasu a tři mandáty v novém zastupitelstvu, což je o dva posty méně než v minulém volebním období.

Do nového nejvyššího politického orgánu města Prostějova se ještě dostal jediný zástupce České pirátské strany, která po přepočtení hlasů získala nakonec 5,31 % hlasu. Přestože ve skutečnosti obdrželo 4,41%.

Do Zastupitelstva statutárního města Prostějově pro léta 2022 až 2026 se tak dostalo šest politických subjektů, což je o tři méně než tomu bylo po předcházejících komunálních volbách.

Velké zklamání naopak prožívají lidovci, kteří kandidovali v koalici Spojenci pro Prostějov a ve volbách přesvědčili pouze 4,43 % voliče. Do zastupitelstva se neprobojovali ani Česká strana sociálně demokratická (4,02 %), Zvířata potřebují pomoc (3,58 %) a po přepočtení hlasů na kandidátce poslední v pořadí Levicoví občané Prostějova a KSČM (3,10 %). Nutno podotknout, že Zvířata obdržela 441 hlasů (0,1%), avšak pouze s jedinou kandidátkou, komunisté pak 10 680 (2,48%). Leč volby umí kouzlit, což letos nejvíce pomohlo Pirátům, kteří právě díky přepočítávání hlasů dle zaplněné kandidátky získali onen zmíněný jeden mandát. Jinak by byli taktéž pod čarou.

 

jak dopadly volby do prostějovského zastupitelstva

(po přepočtení hlasů dle počtu kandidátů na listině)

ANO 2011                                         32,52 % hlasu            139 981 hlasů

Na rovinu!                                         15,74 % hlasu            67 776 hlasů

SPD                                                    15,01 % hlasu            64 648 hlasů

ODS spolu s Nezávislými kandidáty města Prostějov         12,41 % hlasu            53 442 hlasů

PéVéčko                                             8,85 % hlasu              38 098 hlasů

Česká pirátská strana                         5,31 % hlasu              18 964 hlasů

Spojenci pro Prostějov                      4,43 % hlasu              19 070 hlasů

ČSSD                                                 4,02 % hlasu              17 328 hlasů

Zvířata potřebují pomoc                    3,58 % hlasu               441 hlasů

Levicoví občané města a KSČM       3,10 % hlasu              10 680 hlasů

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září