Někde se slavilo, jinde byla nálada ponuřejší a jinde se zase přemýšlelo, kde „soudruzi z NDR“ udělali chybu. Většina politických stran a hnutí kandidujících v komunálních volbách v Prostějově „rozbila“ své volební štáby a od sobotního odpoledne sledovali členové všech subjektů dílčí výsledky voleb. Tato činnost se stala už tradicí, vždyť dozvědět se výsledky voleb a hned je vyhodnotit patří ke koloritu „komunálek“ v Prostějově už řadu let. Není divu, že nejvíce rušno bylo ve volebním štábu hnutí ANO 2011, jehož kandidáti bez přehánění nevěřícně sledovali dílčí výsledky a nárůst počtu mandátů. Kandidáti politických stran a hnutí se scházeli v restauracích, kavárnách či ve sportovní klubovně. Sbohem tradicím naopak dali pouze sociální demokraté, kteří nedávno přišli o pronájem tradičních prostor a svého sídla v domě v Netušilově ulici, a také komunisté, kteří považovali setkání volebního štábu za zbytečné.

Večerník pak navštívil jednotlivé štáby, aby čtenářům přinesl první reakce politiků na výsledky letošních komunálních voleb.

 

Vítězství o „parník“, ANO 2011 už v sobotu večer jednalo o koalici

„Fakt jsem to nečekal,“ komentoval 14 získaných mandátů František Jura

Šlo o jednoznačného favorita komunálních voleb, ovšem nikdo z kandidátů hnutí ANO 2011 nečekal, že nakonec půjde o tak drtivé vítězství. ANO 2011 v čele s lídrem Františkem Jurou získalo neuvěřitelných 14 mandátů do příštího zastupitelstva města a tak už v sobotu večer byl důvod k oslavám. Volební štáb prostějovského ANO 2011 se rozprostřel ve fotbalové klubovně poblíž Sportcentra DDM a Večerník měl to štěstí, že zaznamenal první ohlasy nejen jasného kandidáta na primátora Františka Jury. „Věřil jsem ve vítězství, ale musím upřímně říct, že o takový parník rozhodně ne,“ přiznal vítěz voleb.

Ve fotbalové klubovně za Olympijskou ulicí bylo v sobotu odpoledne hodně veselo. U jednotlivých členů hnutí bylo při sledování dílčích výsledků voleb dokonce patrné, že se jim nechce ani věřit v tak přesvědčivé vítězství. Po osmnácté hodině už bylo jasné, že 14 mandátů hnutí ANO 2011 už nikdo nevezme. Nejvíce vytížený byl v tu chvíli lídr a obhájce primátorského křesla František Jura, kterému Večerník poblahopřál k vítězství.

„Naprosto upřímně říkám, že tak výrazné vítězství o ´parník´ jsem neočekával. Ve vítězství jsem věřil, protože Prostějov se za poslední čtyři roky díky nám a koaličním partnerům posunul hodně dopředu a doufal jsem, že to lidé ocení. Osobně letošní komunální volby absolutně neberu jako nějaké referendum o vládě, jak se nám někteří snaží namlouvat. Tady jde o úplně něco jiného, o naše město. Chtěl bych poděkovat celému týmu hnutí ANO, protože jen díky naší společné tvrdé práci jsme tak nyní přesvědčivě vyhráli,“ byla první slova Františka Jury po oznámení konečných výsledků komunálních voleb v Prostějově. „Máme čtrnáct mandátů, což je naprosto úžasné, a jak říkám, takovému zisku jsem já osobně vůbec nevěřil. Děkuji všem Prostějovanům, kteří nám dali tolik hlasů, moc si toho vážíme a je to pro nás hodně zavazující. Věřím, že tuto obrovskou důvěru nezklameme a mohu všem vzkázat, že budeme tvrdě pracovat i na úkor svého soukromí,“ dodal František Jura, který v sobotu večer zatím nechtěl rozebírat téma složení nové radniční koalice. „Budu samozřejmě volat všem lídrům kandidujících stran, které se dostaly do zastupitelstva. Naše pozice je nyní trošku jiná než před čtyřmi lety, jsme mnohem silnější. Některá jednání proběhnou už během tohoto víkendu, další příští týden. Věřím ale, že novou radniční koalici dokážeme sestavit brzy,“ prozradila Jura, který v sobotu večer ještě odmítl mluvit o velkých oslavách. „Já osobně to celé oslavím až po podpisu koaliční smlouvy,“ usmál se s největší pravděpodobností staronový primátor Prostějova.

Nadšení z výsledků voleb neskrývali ani ostatní kandidáti hnutí ANO 2011. „Je to tedy masakr,“ byl viditelně v dobré náladě dosavadní radní Prostějova Miloš Sklenka. „Je to ale výsledek naší práce, snažili jsme se s každým spolupracovat a s každým vyjít. Navíc během posledních čtyř let jsme nezadali ani jeden důvod k nějaké kauze nebo maléru. Snažili jsme se stejnoměrně pomáhat sportu, kultuře, sociální oblasti, investovali jsme, podařilo se nám se ctí přežít těžké období nákazy covid-19 a podobných záležitostí bych mohl jmenovat ještě mnoho. Zisk čtrnácti mandátů je pro nás obrovský závazek,“ pronesl Sklenka.

S mobilním telefonem u ucha neustále pobíhal ve fotbalovém areálu u Sportcentra DDM i dosavadní náměstek primátora a „dvojka“ prostějovského ANO 2011 Jiří Rozehnal. „Ani já jsem nečekal tak drtivé vítězství. Teď se soustředíme jen na to, abychom co nejdříve složili funkční radniční koalici a abychom brzy opět začali naplno pracovat pro toto město. Naše vítězství je veliké a já děkuji všem, kteří nám tak masovou důvěru předali,“ uvedl pro Večerník Rozehnal.

Ve volebním štábu hnutí ANO se s napětím sledovaly dílčí výsledky voleb, po jejich konečném zveřejnění propukl v klubovně ve fotbalovém areálu u Sportcentra DDM obrovský jásot.

 

Druhou příčku získala koalice Na rovinu!

„Lidé naslouchali spíše celostátním problémům,“

zalitoval lídr kandidátky Aleš Matyášek

V krásném prostředí penzionu Alberta se uplynulou sobotu v podvečer sešla špička prostějovské koalice Na rovinu! tvořená členy Starostů a nezávislých, Top 09 a Zelených. Při průběžných výsledcích probíhala spíše radost z obhájení pozic, nýbrž současnou radniční koalici se porazit nepodařilo. Hnutí Na rovinu! tak bude pravděpodobně i další čtyři roky v opozici. Necelých šestnáct procent, šest křesel a konečné druhé místo ovšem i tak bere lídr Aleš Matyášek za solidní výsledek. „Lidé brali komunální volby jako vysvědčení vládě, což není v případě komunálních zrovna to pravé,“ utrousil.

Penzion Alberta v Drozdovicích patřil v sobotu koalici Na rovinu!, která zde měla svůj povolební štáb. Krátce po sečtení všech hlasů prozradil lídr Aleš Matyášek, že je spokojen. „S druhým místem i necelými šestnácti procenty je radost velká. Opět se ukázalo, že volby nejsou zcela o komunální politice, ale spíše referendem o tom, co se děje v celém státě. Došlo tak spíše k protestnímu hlasování než hlasování o problémech, které jsou zde v Prostějově. My jsme deklarovali témata velice přesně a konkrétně. Pravděpodobně ale došlo k tomu, že lidé budou naslouchat celostátním lídrům a ne lidem, kteří by chtěli prosazovat své zájmy ve svých městech,“ nechal se slyšet lídr kandidátky, která skončila na druhém místě za jasným vítězem z hnutí ANO.

Do příštích čtyř let tak koalice opět očekává práci v opozici. „S největší pravděpodobností se tato pozice opět pro nás, pokud tedy vítěz voleb nenazná něco jiného. To by bylo o jednáních, co bychom mohli společně pro Prostějov udělat. My jsme opření o program, který jsme zveřejnili, a pokud by došlo ke shodě, že bychom mohli plnit náš program, tak je možné uvažovat, že bychom se mohli podílet na práci v radě města,“ dodal Matyášek, avšak s tím, že tato varianta není příliš reálná. Následně doplnil, s kým by jednoznačně do případného holportu nešel. „Určitě je to SPD, protože pro nás je to rétorika prázdných slov. Tam nevidím možnosti spolupráce s věcmi, se kterými jsme šli do boje my,“ přiznal. 

Podobný výsledek jako nakonec přišel, prý očekával. „Doufal jsem, že bychom mohli dle ohlasů před volbami dát dohromady koalici, ale tak, jak jsem říkal, tak to bylo hlavně o celostátních tématech a možná i více o obavách lidí, že tady na městské úrovni se dá vyřešit nedostatek plynu, elektřiny a inflace. Tam se to určitě podepsalo. Věřím, že se vyprofilovalo jasně, s čím chceme jít do voleb a signály během posledního roku jako referendum o Hloučele, a co by se tu mělo změnit z hlediska například sportovní infrastruktury. Vše bylo ale spíše o podvědomém cítění podpory, která ale fungovat nebude,“ dodal závěrem a přidal také, že ho mrzí neúčast Pirátů v koalici, se kterou věří, že mohli volební úspěch ještě vylepšit.

 

Ve volebním štábu SPD bylo veselo

Třetí příčku

s patnácti procenty

asi čekal málokdo

Na náměstí se téměř naproti sobě odehrával zcela odlišný příběh. Zatímco ODS v Národním domě spíše řešila, proč nezískala více než něco přes dvanáct procent, v Tower Cafe bylo veselo. Zde se sešli představitelné SPD a skutečně měli na co si připít. Hnutí Svoboda a přímá demokracie dostalo oproti předešlým volbám více než dvakrát tolik hlasů a v rámci počtu zastupitelů bude společně s koalicí Na rovinu! druhou nejsilnější stranou.

„Přiznám se, že jsme tento výsledek mezi třinácti až patnácti procenty očekávali. Realita nás příjemně překvapila a myslím si, že voliči pochopili, kdo s nimi jedná upřímně. Velmi nám pomohla současná situace. Energie, bezpečnost a další věci. V tuto dobu bude potřeba silné vedení a lidé, kteří se nebojí převzít zodpovědnost. Věřím, že takhle nás lidé vnímají a děkuji všem, kteří se nás rozhodli podpořit,“ okomentoval výsledek voleb Pavel Dopita, lídr kandidátky SPD.

Hned následně se snažil lídr najít hlavní důvody, díky kterým se straně podařilo takto posílit. „Snažili jsme se společně s Martinem Křupkou pomáhat občanům a poslouchat jejich obavy. Udělali jsme řadu věcí pro bezpečnost občanů a dali nám najevo, že to děláme správně. Další věcí je, že stojíme vždy za našimi bezpečnostními složkami,“ doplnil.

V novém zastupitelstvu oproti předešlým rokům počet stran ubyl a z devítky bude nově jen šestka, což považují v hnutí za výhodu. „Věřím, že to bude lepší pro komunikaci. My jsme často byli i kritizováni, že nejsme moc vidět, ale snažili jsme se být konstruktivní opozicí a vždy jsme věci řešili na různých předjednáních,“ poznamenal Dopita a jeho slova následně potvrdila i dvojka kandidátky Martin Křupka. „SPD není stranou nacionalistů. My jsme se vždy snažili pracovat pro lidi a v posledních čtyřech letech jsme byli konstruktivní opozicí. Bylo nám vyčítáno, že hlasujeme s vládnoucí koalicí a nejsme opozicí, ale my jsme fungovali tak, že když to mělo smysl a bylo to pozitivní pro občany, tak jsme tomu nechtěli bránit,“ objasnil.

Se šesti mandáty a patnácti procenty by SPD měla patřit i mezi zajímavé spojence do případných koalic. „Některé subjekty deklarovaly už předem, že s námi rozhodně nepůjdou. Každý si tak asi dá dohromady, kdo tam a jak zbývá. Můžu říct, že bychom chtěli jít do koalice. Měli jsme například řadu připomínek a nápadů, které jsme projednávali s opozicí i vládnoucí koalicí ohledně biokoridoru Hloučela, podle našich materiálů by to omezilo i hluk, který byl dalším silným tématem těchto voleb. A na takových a dalších věcech bychom se chtěli podílet v dalších letech,“ potvrdil zájem o působení ve vedení města Pavel Dopita.

 

ODS spolu s osobnostmi si polepšila. Ale...

„Celonárodní vítr nám do plachet nefoukal,“

povzdechla si Milada Sokolová

 Tak napůl. Ve volebním štábu ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova v restauraci Národního domu panovala poněkud „divná“ nálada. Úsměvy sice nechyběly, zároveň ale bylo patrné, že kandidáti tohoto politického uskupení čekali od výsledků komunálních voleb v Prostějově víc. Na druhé straně ale nebyl důvod k přílišnému pesimismu, vždyť ODS s osobnostmi téměř na vlas zopakovala výsledek z roku 2018, a navíc jí přibyl jeden mandát v zastupitelstvu.

„Zlepšili jsme náš výsledek oproti posledním komunálním volbám. To se v Prostějově povedlo jen několika málo kandidátkám. Jsme navíc asi jediné z měst v kraji, kde kandidátka s účastí ODS neoslabila. To beru jako ocenění naší dosavadní práce i velmi silné kandidátky. Před volbami jsem si osobně přála naše posílení o jeden či dva mandáty. Nakonec je to proto ta nižší, ale stále ještě úspěšná varianta,“ zhodnotila pro Večerník čerstvé výsledky komunálních voleb Milada Sokolová, lídryně kandidátky ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova.

Není ale přece jen z konečného výsledku trochu zklamaná? „Byla bych samozřejmě ráda, kdyby v zastupitelstvu zasedly i další osobnosti z naší kandidátky. Zmínila bych třeba Libora Marčana, doktora Macháčka, Janu Valentovou, ale i další. To se bohužel nepovedlo. Celostátní vítr nám tentokrát do plachet nefoukal. Ten naopak pomohl celostátně opozičním stranám. To je realita, se kterou musíme pracovat,“ dala na sobě znát přece jen mírné zklamání. Přesto cení skutečnosti, že se jejímu uskupení podařilo oproti roku 2018 získat o jeden mandát v zastupitelstvu navíc. „To rozhodně. Co by za to některá jiná uskupení dala! Mám radost, že náš zastupitelský klub rozšíří mladá krev v osobě Tomáše Lázny. Ten bude vůbec nejmladším členem nového zastupitelstva,“ podotkla Sokolová.

Ta se v sobotu ještě nechtěla pouštět do předpovědí, zda se ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova stane opět součástí radniční koalice. „Hnutí ANO zvítězilo tak výrazným rozdílem, že je rozhodnutí o budoucí koalici v první řadě na něm a jeho lídrovi Františku Jurovi. Uvidíme proto, jak se koaliční jednání vyvinou. Stejně tak až povolební vyjednávání ukáží, zda obhájím post náměstkyně primátora,“ uzavřela čerstvé hodnocení těsně po vyhlášení výsledku komunálních voleb v Prostějově současná náměstkyně primátora.

 

Zklamání v PéVéčku? Ne, líp to asi nešlo...

„Výsledek je maximum možného,“ přiznal Jiří Pospíšil

Tradičně v motorestu U kola rozbilo svůj volební štáb hnutí PéVéčko, ještě nedávno jeden z favoritů komunálních voleb v Prostějově. Výsledek ale přinesl zklamání, významný člen dosavadní radniční koalice výrazně ztratil. Jak v procentech hlasů voličů, tak samozřejmě v mandátech. Z pěti křesel v zastupitelstvu zbyly PéVéčku tři.

Žádná ponurá nálada v motorestu U kola ale nepanovala. „Není proč být nyní zklamaný. Původně jsem říkal, že pokud bychom zůstali po těchto volbách na svých pěti mandátech, byl bych spokojen. Ale upřímně, my jsme spokojeni i teď, přestože jsme o dva mandáty oproti roku 2018 přišli. Ještě hůř totiž dopadly celostátní strany, které se nyní do prostějovského zastupitelstva ani nedostanou. V této společenské situaci, kdy i v komunálních volbách jde vlastně o jakési referendum o vládě, beru výsledek našeho PéVéčka jako úspěch. V našem případě jde o maximum možného v současné situaci, některé věci prostě v kontextu celostátní politiky neovlivníte,“ řekl Večerníku ve volebním štábu PéVéčka jeho lídr Jiří Pospíšil.

A jak vidí šance PéVéčka při jednáních o nové radniční koalici? „Myslím si, že v budoucí radniční koalici můžeme sehrát roli jakési pojistky, že koalice těch hlasů bude mít alespoň dvaadvacet, což je celkem pohodlná většina. Ale nechci předbíhat, vše je v rukách vítěze voleb, což je hnutí ANO 2011. Budu samozřejmě čekat na telefonát Františka Jury a jeho rozhodnutí, zda s námi bude počítat, nebo ne. To ukáží až nejbližší dny,“ uvedl lídr místního regionálního hnutí PéVéčko.

 

Pirát Jan Mochťák: „Voliči to

vzali jako referendum o vládě“

 Smutně působila skupina pirátských kandidátů v Music Baru 27. Těžko se tomu divit. Strana zjistila, že tak tak prošla do zastupitelstva. A získala jeden mandát pro lídra kandidáty Jana Mochťáka. V době, kdy už bylo jisté, že Piráti nakonec jedno křeslo urvou, pak Večerník oslovil právě nového zastupitele se žádostí o zhodnocení voleb.

„Díky nižšímu kvóru jsme dostali jeden mandát. To beru po veskrze přátelské odluce od Na Rovinu! jako pozitivní. I ten jeden zastupitel může mít vliv na utváření koalice,“ uvedl pro Večerník. „Zdá se, že lidé pojali hlasování do komunálních zastupitelstev jako referendum o vládě,“ dodal.

K tématu se následně ještě rozpovídal. Hodnotil příčiny volebních výsledků, nejen na celostátní úrovni. „Je to obraz a reakce na politiku vládní koalice. Výsledky musíme respektovat a zároveň se ptát, čeho jsme měli udělat více, zda neměla být reakce vlády na současné dění lepší,“ míní. Ohlédl se i za skladbou obyvatelstva ve městě. „Výsledky zároveň reflektují skladbu obyvatelstva v Prostějově. Chybí zde studenti a absolventi vysokých škol a voliči z této oblasti. Prostějov je pak konzervativní region, kde mají lidi rádi to své jisté,“ doplnil. Bylo na něm přitom vidět zklamání. „Mrzí mě to, dělali jsme pro úspěch vše.“

Mochťák zdůraznil, že Piráti v Prostějově přišli s levicovým programem. Připomněl několik bodů, včetně podpory pohybových aktivit dětem v podobě příspěvku. Zároveň už se ale díval do budoucnosti. „Co bude dál? To je těžké říct. Bude to ale velká výzva pro ANO, zda dá přednost spolupráci s demokratickými stranami a hnutími, nebo s SPD. V Ostravě třeba pan Macura z ANO prohlásil, že s SPD nebude v žádném případě spolupracovat. Očekával bych, že postoj v Prostějově bude stejný,“ zadoufal. Poté se podíval na možnosti Pirátů a jejich preference. „Obecně si umím představit spolupráci s ODS a samozřejmě s Na Rovinu!. A dokážu si ji představit i s ANO, když na některých místech již spolupráce existuje. U PéVéčka je více otazníků,“ vyjádřil se.

Na závěr se vrátil na celostátní úroveň. Sám má nemálo zkušeností s vládní úrovní, pracuje totiž pro Ministerstvo pro místní rozvoj. „Musím říct, že za osm měsíců zázrak neuděláte. Přitom aktuální vláda je mnohem aktivnější než ta Babišova,“ podotkl.

 

Spojenci ve volbách neuspěli,

Tomáš Weber si ale nezoufá

 Necelých pět procent hlasů a až sedmé místo z deseti kandidátek. Hlavně však žádný mandát v zastupitelstvu. Takový je výsledek Spojenců pro Prostějov, které z velké části tvořili členové KDU-ČSL. Kandidátka neuspěla přes částečné omlazení sestavy. „Gratuloval jsem po uveřejnění výsledků Frantovi Jurovi k vítězství s náskokem,“ sdělil Večerníku Tomáš Weber poblíž hospůdky U Růžičků v centru Prostějova, kde si dali „lidovci“ dostaveníčko.

Pro Večerník následně zhodnotil volby jak z pohledu místního, tak i celostátního. „Je vidět napříč republikou, že voliči vyslyšeli některé politiky a vzali to jako referendum o vládě. Zejména je to vidět ve velkých městech. Třeba v Olomouci se čekal o hodně lepší výsledek SPOLU. A celkově platí, že ve velkých městech dává ANO s SPD dohromady až okolo padesáti procent. A nevyhnulo se to ani Prostějovu,“ konstatoval Tomáš Weber, který jakožto člen KDU-ČSL vedl kandidátku nového sdružení Spojenci pro Prostějov.

Poté se pustil do srovnání výsledků s těmi z doby před čtyřmi lety. „Základní počty ukazují, že ANO má o sedmdesát tisíc hlasů více, SPD jich má dvakrát tolik než minule. Zklamání musí panovat třeba u PéVéčka, které má o šest tisíc hlasů méně. Nebo u ODS, která má přes masivní kampaň zhruba stejně,“ míní Weber.

Na závěr pak ohodnotil situaci u Spojenců. „Je to škoda, chybělo nám do zastupitelstva asi tři tisíce hlasů. Taková je realita, kterou musíme respektovat. Jsem ale rád, že i když jsme neuspěli, tak se dala dohromady dobrá parta lidí, kteří jsou mladí, energičtí a pracovití. Je na čem do budoucna stavět. Podařilo se prostějovské lidovce omladit a oživit,“ věří Tomáš Weber. „Gratuluji zvoleným zastupitelům. A věřím, že budou pracovat pro město a jeho obyvatele,“ vzkázal.

 

V řadách sociální demokracie

panuje rozčarování a smutek

 ani jeden mandát v zastupitelstvu. ČSSD svůj volební štáb v Prostějově neměla, proto Večerník zjišťoval názory lídrů prostějovské ČSSD telefonicky. Z jejich vyjádření vyznívá opravdové zklamání.

„Samozřejmě nejsme spokojeni. Dnes se prostě nenosí být straník, mnohem výhodnější je spojit se jako nezávislý v nějakou koalici. To já jsem ale před volbami zásadně odmítal, přestože ani celostátně už značka ČSSD voliče netáhne. Ale když prohrát, tak se ctí. Navíc si uvědomuji, že veškeré levicové programy, které ČSSD dlouhodobě v Prostějově prosazovala, nám vysály jiné politické subjekty. Naší chybou bylo, že jsme si tyto programy neprosadili a nedokázali je zviditelnit,“ měl o příčinách neúspěchu sociálních demokratů v Prostějově jasno Pavel Holík, lídr ČSSD. „Z volebního výsledku jsem smutná a rozčarovaná. Mrzí mě, že Prostějované velice rychle zapomněli, co ČSSD všechno pro toto město udělala dobrého. Život jde ale dál. Já osobně blahopřeji vítězi voleb a přála bych si, aby Prostějov i nadále vzkvétal,“ vyjádřila se Večerníku Alena Rašková, dosavadní náměstkyně primátora.

Večerník ještě oslovil bývalého velice úspěšného primátora Prostějova Miroslava Pišťáka, který se ve třiaosmdesáti letech vrátil na kandidátku ČSSD a kandidoval z pátého místa. Díky preferenčním hlasům však poskočil na místo třetí. „Prostějované svými hlasy dali konkrétně mně na srozuměnou, že už pro ně nejsem důležitý. Je ale škoda, že se sociální demokracie vůbec nedostala do zastupitelstva. Já teď jen věřím, že se ČSSD v Prostějově z neúspěchu oklepe a bude pokračovat ve své práci i nadále. Já už to budu skutečně sledovat jen zpovzdálí,“ svěřil se Večerníku se svými pocity Pišťák.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září