Zajímavý pohled skýtá také na rozdělení v zastupitelstvech podle pohlaví. V minulosti se možná dalo z jejich složení usuzovat, že politika je doménou hlavně mužů. To se ale mění. V celé České republice byly zhruba třetinou kandidátů ženy. Na Prostějovsku se ale i tak našly místa, které z tohoto vybočily. A to na obě možné strany.

Extrémem jsou v tomto Bohuslavice. V obci totiž do zastupitelstva neusedne vůbec žádná žena. A stejná situace je také v Laškově. V Bílovicích-Lutotíně bude jen jedna zastupitelka. Ve velké většině obcí a městysů pak platí, že v zastupitelstvu jsou dvě tři ženy. Ale obvykle ne více než třetina. Najdou se však také výjimky. Například v Dětkovicích v zastupitelstvu budou mít převahu ženy a totéž platí o Mostkovicích.

A vůbec nejvíce žen se dostalo poměrně do zastupitelstva v Bousíně. Ostatně dosud zde rovněž ženský tandem byl v čele obce.

  

 Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září