Fronty? Davy? Ne. Alespoň ne na první pohled. Uplynulou sobotu ráno by je také nikdo před obecním úřadem ve Smržicích nečekal. Nicméně tato sobota je volební. Tudíž by v obci tu a tam člověk kolemjdoucí čekal. Až před budovou úřadu míjím dva debatující.

 

„Běž se vyfotit, budeš v novinách,“ hecuje jeden druhého, jenž je členem volební komise. Nechce, uvnitř volební místnosti se ale setkáváme s kladnou odezvou. „Chcete kafe?“ nabízí Večerníku jedna ze členek komise, ještě než se stihneme rozkoukat. Místnost působí moderně a zároveň útulně, atmosféra je příjemná.

Smržice patří k největším obcím regionu. A navíc k těm, kde se v posledních dvaceti letech hodně stavělo. Člověk by tak čekal, že se místní úplně neznají. Poznáváme ale, že v řadě případů to neplatí. „Jejda, tebe jsem skoro nepoznala. Dlouho jsem tě neviděla. A ne s tímhle sestřihem,“ říká jedna ze členek muži, který si jde odvolit. „Vykáme si, nebo tykáme?“ přemýšlí pak u dalšího voliče členka komise. „Kde máš mamku?“ ptá se další voličky ve věku okolo třiceti let. Ostatně k volbám skutečně míří všechny generace. Během návštěvy volební místnosti potkávám asi deset osob od zhruba pětadvaceti, třiceti let až k osmdesátce.

Na rodiny s dětmi jsou zde navíc připraveni. „Pro koho máte ty bonbóny? Pro děti? Nebo pro voliče, za odměnu, že šli volit?“ ptáme se komise. „Pro děti“ se smíchem odpovídají členové.

Jak se navíc ukazuje, možná zásoby nebudou stačit, i rodiny s dětmi se zastavují. „Máme už 46 procent. Řekla bych, že to je dobré. Ale vždycky volby ve Smržicích táhnou,“ říká Věra Kulišťáková z volební komise. Ve Smržicích kandiduje tradičně hodně lidí, je zde řada kandidátek. „Máme jich zde pět, ano pět. Fronty se sice nestály, jsou to takové vlny,“ uvádí. Načež kolegyně poupravuje, že se tu a tam kratší fronta objeví.

Před úřadem ostatně během čtvrthodiny přibylo lidí. Nechybí modré obálky ani odhodlání někoho podpořit. „Beru to jako svou občanskou povinnost. Proč jsem volila? Za výsledky. Za to, co dělá pro obec. Jsem s těmi lidmi dlouhodobě spokojená,“ vysvětluje Martina.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září