Komunální volby nejsou často jen soubojem programů, myšlenek nebo osobností. Ale v některých případech i generací. Jestli pak něco ukázala suchá čísla při letošním volebním klání, tak to, že starší a střední generace mají stále výrazně navrch. Jen v minimu obcí dostali „mladší“ v zastupitelstvech větší prostor.

Výjimkou jsou Mořice, kde vyhrál starosta Tomáš Pavelka, který byl dosud nejmladším starostou v České republice. Ostatně byl o šestnáct let mladší než druhý nejmladší kandidát. Mezi potenciálními starosty je ale jen minimum třicátníků, zmiňme pivínského Kamila Štětaře a vrchoslavického Dušana Svozílka.

Mladých ale celkově bylo na kandidátkách málo. Když pomineme přímo město Prostějov, v celém regionu se do zastupitelstva dostalo jen čtrnáct lidí do třiceti let. Věkoví rekordmani jsou kromě Tomáše Pavelky třiadvacetiletý Jiří Buriánek z Vincencova a o rok starší Michal Mikeš z Bukové. Některá zastupitelstva pak budou poměrně mladá. Ve Hvozdě například jen tři z patnácti v zastupitelstvu mají přes padesát let. V Hrubčicích to platí jen o jednom kandidátovi a v Rakové budou mít zastupitelstvo vůbec nejmladší, dostali se do něj samí čtyřicátníci a jeden třicátník.

O mandáty se ale ucházeli také starší občané. Včetně desítky sedmdesátníků. V některých obcích kandidovalo povícero důchodců. Mezi ně věkově patří i Hana Lebedová, dlouholetá starostka Smržic. Rekordmani jsou ale i v Želči, kde najdeme nejstaršího i druhého nejstaršího zastupitele v okrese. Jiří Fučík má totiž 80 let. A jeho kolega Luděk Tichý 74 let.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září