Šlo o jednoznačného favorita komunálních voleb, ovšem nikdo z kandidátů hnutí ANO 2011 nečekal, že nakonec půjde o tak drtivé vítězství. ANO 2011 v čele s lídrem Františkem Jurou získalo neuvěřitelných 14 mandátů do příštího zastupitelstva města a tak už v sobotu večer byl důvod k oslavám. Volební štáb prostějovského ANO 2011 se rozprostřel ve fotbalové klubovně poblíž Sportcentra DDM a Večerník měl to štěstí, že zaznamenal první ohlasy nejen jasného kandidáta na primátora Františka Jury. „Věřil jsem ve vítězství, ale musím upřímně říct, že o takový parník rozhodně ne,“ přiznal vítěz voleb.

Ve fotbalové klubovně za Olympijskou ulicí bylo v sobotu odpoledne hodně veselo. U jednotlivých členů hnutí bylo při sledování dílčích výsledků voleb dokonce patrné, že se jim nechce ani věřit v tak přesvědčivé vítězství. Po osmnácté hodině už bylo jasné, že 14 mandátů hnutí ANO 2011 už nikdo nevezme. Nejvíce vytížený byl v tu chvíli lídr a obhájce primátorského křesla František Jura, kterému Večerník poblahopřál k vítězství.

„Naprosto upřímně říkám, že tak výrazné vítězství o ´parník´ jsem neočekával. Ve vítězství jsem věřil, protože Prostějov se za poslední čtyři roky díky nám a koaličním partnerům posunul hodně dopředu a doufal jsem, že to lidé ocení. Osobně letošní komunální volby absolutně neberu jako nějaké referendum o vládě, jak se nám někteří snaží namlouvat. Tady jde o úplně něco jiného, o naše město. Chtěl bych poděkovat celému týmu hnutí ANO, protože jen díky naší společné tvrdé práci jsme tak nyní přesvědčivě vyhráli,“ byla první slova Františka Jury po oznámení konečných výsledků komunálních voleb v Prostějově. „Máme čtrnáct mandátů, což je naprosto úžasné, a jak říkám, takovému zisku jsem já osobně vůbec nevěřil. Děkuji všem Prostějovanům, kteří nám dali tolik hlasů, moc si toho vážíme a je to pro nás hodně zavazující. Věřím, že tuto obrovskou důvěru nezklameme a mohu všem vzkázat, že budeme tvrdě pracovat i na úkor svého soukromí,“ dodal František Jura, který v sobotu večer zatím nechtěl rozebírat téma složení nové radniční koalice. „Budu samozřejmě volat všem lídrům kandidujících stran, které se dostaly do zastupitelstva. Naše pozice je nyní trošku jiná než před čtyřmi lety, jsme mnohem silnější. Některá jednání proběhnou už během tohoto víkendu, další příští týden. Věřím ale, že novou radniční koalici dokážeme sestavit brzy,“ prozradila Jura, který v sobotu večer ještě odmítl mluvit o velkých oslavách. „Já osobně to celé oslavím až po podpisu koaliční smlouvy,“ usmál se s největší pravděpodobností staronový primátor Prostějova.

Nadšení z výsledků voleb neskrývali ani ostatní kandidáti hnutí ANO 2011. „Je to tedy masakr,“ byl viditelně v dobré náladě dosavadní radní Prostějova Miloš Sklenka. „Je to ale výsledek naší práce, snažili jsme se s každým spolupracovat a s každým vyjít. Navíc během posledních čtyř let jsme nezadali ani jeden důvod k nějaké kauze nebo maléru. Snažili jsme se stejnoměrně pomáhat sportu, kultuře, sociální oblasti, investovali jsme, podařilo se nám se ctí přežít těžké období nákazy covid-19 a podobných záležitostí bych mohl jmenovat ještě mnoho. Zisk čtrnácti mandátů je pro nás obrovský závazek,“ pronesl Sklenka.

S mobilním telefonem u ucha neustále pobíhal ve fotbalovém areálu u Sportcentra DDM i dosavadní náměstek primátora a „dvojka“ prostějovského ANO 2011 Jiří Rozehnal. „Ani já jsem nečekal tak drtivé vítězství. Teď se soustředíme jen na to, abychom co nejdříve složili funkční radniční koalici a abychom brzy opět začali naplno pracovat pro toto město. Naše vítězství je veliké a já děkuji všem, kteří nám tak masovou důvěru předali,“ uvedl pro Večerník Rozehnal.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září