V regionu se v minulých letech často stávalo, že řada starostů ve funkci trávila i čtyři nebo pět volebních období. V pozici starosty tak lidé byli 16 i více let. Nyní ale mnoho velezkušených matadorů lokální politiky končí.

Ve více než desítce obcí se jméno starosty změní téměř určitě, v dalších pak pravděpodobně. Hodně starostů totiž už nekandidovalo. Třeba Jiří Szymsza z Rozstání. Nebo Miroslav Grulich z Alojzova. Dalším prvním mužem obce, který se již v jejím čele takřka jistě neobjeví, je Ladislav Sypko. Ten v exkluzivním rozhovoru pro Večerník řekl, že tři volební období stačila. A je načase to předat dál. František Šustr z Lipové pak třeba kandidoval, ale až na posledním místě kandidátky. Získal přitom spoustu preferenčních hlasů, ne však křeslo zastupitele. Skončili ale také starostové dvou sousedních obcí, Pěnčína a Laškova. A shodou okolností Ladislavové Popelář a Jedlička. Jinde sice třeba starostové mandát obhájili, nicméně měli méně preferenčních hlasů než kolegové či kolegyně na kandidátce. Příkladem jsou Stařechovice. Zde obhájila Pavlína Menšíková. Nicméně jeden z jejích kolegů ji porazil počtem preferenčních hlasů o pětinu a přeskočil ji v pořadí.

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září