Tak napůl. Ve volebním štábu ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova v restauraci Národního domu panovala poněkud „divná“ nálada. Úsměvy sice nechyběly, zároveň ale bylo patrné, že kandidáti tohoto politického uskupení čekali od výsledků komunálních voleb v Prostějově víc. Na druhé straně ale nebyl důvod k přílišnému pesimismu, vždyť ODS s osobnostmi téměř na vlas zopakovala výsledek z roku 2018, a navíc jí přibyl jeden mandát v zastupitelstvu.

 

„Zlepšili jsme náš výsledek oproti posledním komunálním volbám. To se v Prostějově povedlo jen několika málo kandidátkám. Jsme navíc asi jediné z měst v kraji, kde kandidátka s účastí ODS neoslabila. To beru jako ocenění naší dosavadní práce i velmi silné kandidátky. Před volbami jsem si osobně přála naše posílení o jeden či dva mandáty. Nakonec je to proto ta nižší, ale stále ještě úspěšná varianta,“ zhodnotila pro Večerník čerstvé výsledky komunálních voleb Milada Sokolová, lídryně kandidátky ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova.

Není ale přece jen z konečného výsledku trochu zklamaná? „Byla bych samozřejmě ráda, kdyby v zastupitelstvu zasedly i další osobnosti z naší kandidátky. Zmínila bych třeba Libora Marčana, doktora Macháčka, Janu Valentovou, ale i další. To se bohužel nepovedlo. Celostátní vítr nám tentokrát do plachet nefoukal. Ten naopak pomohl celostátně opozičním stranám. To je realita, se kterou musíme pracovat,“ dala na sobě znát přece jen mírné zklamání. Přesto cení skutečnosti, že se jejímu uskupení podařilo oproti roku 2018 získat o jeden mandát v zastupitelstvu navíc. „To rozhodně. Co by za to některá jiná uskupení dala! Mám radost, že náš zastupitelský klub rozšíří mladá krev v osobě Tomáše Lázny. Ten bude vůbec nejmladším členem nového zastupitelstva,“ podotkla Sokolová.

Ta se v sobotu ještě nechtěla pouštět do předpovědí, zda se ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova stane opět součástí radniční koalice. „Hnutí ANO zvítězilo tak výrazným rozdílem, že je rozhodnutí o budoucí koalici v první řadě na něm a jeho lídrovi Františku Jurovi. Uvidíme proto, jak se koaliční jednání vyvinou. Stejně tak až povolební vyjednávání ukáží, zda obhájím post náměstkyně primátora,“ uzavřela čerstvé hodnocení těsně po vyhlášení výsledku komunálních voleb v Prostějově současná náměstkyně primátora.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září