Na náměstí se téměř naproti sobě odehrával zcela odlišný příběh. Zatímco ODS v Národním domě spíše řešila, proč nezískala více než něco přes dvanáct procent, v Tower Cafe bylo veselo. Zde se sešli představitelné SPD a skutečně měli na co si připít. Hnutí Svoboda a přímá demokracie dostalo oproti předešlým volbám více než dvakrát tolik hlasů a v rámci počtu zastupitelů bude společně s koalicí Na rovinu! druhou nejsilnější stranou.

 

„Přiznám se, že jsme tento výsledek mezi třinácti až patnácti procenty očekávali. Realita nás příjemně překvapila a myslím si, že voliči pochopili, kdo s nimi jedná upřímně. Velmi nám pomohla současná situace. Energie, bezpečnost a další věci. V tuto dobu bude potřeba silné vedení a lidé, kteří se nebojí převzít zodpovědnost. Věřím, že takhle nás lidé vnímají a děkuji všem, kteří se nás rozhodli podpořit,“ okomentoval výsledek voleb Pavel Dopita, lídr kandidátky SPD.

Hned následně se snažil lídr najít hlavní důvody, díky kterým se straně podařilo takto posílit. „Snažili jsme se společně s Martinem Křupkou pomáhat občanům a poslouchat jejich obavy. Udělali jsme řadu věcí pro bezpečnost občanů a dali nám najevo, že to děláme správně. Další věcí je, že stojíme vždy za našimi bezpečnostními složkami,“ doplnil.

V novém zastupitelstvu oproti předešlým rokům počet stran ubyl a z devítky bude nově jen šestka, což považují v hnutí za výhodu. „Věřím, že to bude lepší pro komunikaci. My jsme často byli i kritizováni, že nejsme moc vidět, ale snažili jsme se být konstruktivní opozicí a vždy jsme věci řešili na různých předjednáních,“ poznamenal Dopita a jeho slova následně potvrdila i dvojka kandidátky Martin Křupka. „SPD není stranou nacionalistů. My jsme se vždy snažili pracovat pro lidi a v posledních čtyřech letech jsme byli konstruktivní opozicí. Bylo nám vyčítáno, že hlasujeme s vládnoucí koalicí a nejsme opozicí, ale my jsme fungovali tak, že když to mělo smysl a bylo to pozitivní pro občany, tak jsme tomu nechtěli bránit,“ objasnil.

Se šesti mandáty a patnácti procenty by SPD měla patřit i mezi zajímavé spojence do případných koalic. „Některé subjekty deklarovaly už předem, že s námi rozhodně nepůjdou. Každý si tak asi dá dohromady, kdo tam a jak zbývá. Můžu říct, že bychom chtěli jít do koalice. Měli jsme například řadu připomínek a nápadů, které jsme projednávali s opozicí i vládnoucí koalicí ohledně biokoridoru Hloučela, podle našich materiálů by to omezilo i hluk, který byl dalším silným tématem těchto voleb. A na takových a dalších věcech bychom se chtěli podílet v dalších letech,“ potvrdil zájem o působení ve vedení města Pavel Dopita.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září