Více jak dvacítka romských spoluobanů u jedné volební urny vzbudila pozdvižení v Němčicích nad Hanou. Jejich nečekaný příchod vyvolal otázky o možnosti zmanipulování voleb. Na základě anonymního podnětu se záležitostí zabývali i policisté. Žádné protiprávní jednání však nezjistili.

 

K celé události mělo dojít u volební komise umístěné v budově místní ZUŠky. „Myslím, že jedna ze stran podplatila skupinu Romů, aby ji volili,“ spekuloval jeden z místních, který redakci Večerníku na celou záležitost upozornil.

Podobné anonymní oznámení doputovalo také na Policii ČR, která celou záležitost prověřila již během volební soboty 24. září. „Byli jsme upozorněni, že mohlo dojít k ovlivnění voleb do obecního zastupitelstva v Němčicích nad Hanou s tím, že k volbám přišlo přes dvacet voličů, kteří k nim běžně nechodí. Na základě tohoto oznámení bylo provedeno šetření v dané věci. Během něj nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by došlo k protiprávnímu jednání,“ reagovala na naše dotazy Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Z kompetentních politiků se k celé situaci nechtěl nikdo vyjádřit.

 

 

 

Podrobné zpravodajství z povolebnich vyjednávání po celém regionu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 3. října