Jedná se o poměrně velké překvapení. S velmi solidní převahou zvítězila v Kostelci na Hané kandidátka Kostelečtí patrioti vedená Ladislavem Hynkem. Ta ve volbách získala 37,68 procenta hlasu a šest mandátů v zastupitelstvu. Zároveň se může opřít o podporu hnutí Žijeme Kostelcem, s nímž v zastupitelstvu získá těsnou většinu. Druhá KDU-ČSL i se starostou Františkem Horákem byla při jednání o budoucí koalici zřejmě postavena mimo hru.

Před šesti lety si František Horák a Ladislav Hynek vyměnili své posty ve vedení města Kostelce na Hané. Zatímco Ladislav Hynek (ČSSD) zamířil do křesla náměstka hejtmana Olomouckého kraje, František Horák (KDU-ČSL) se stal starostou města. Tím zůstal i po volbách v roce 2018. Na pozici uvolněného místostarosty pak Ladislava Hynka vystřídal stranický kolega Filip Štrunc. O dva roky později se Ladislav Hynek stal jednou z hlavních tváří ČSSD před krajskými volbami, vzhledem k jejich výsledku však musel křeslo hejtmanova náměstka opustit. Nyní na komunální úrovni může slavit velký comeback. „Z výsledků voleb jsem byl hodně mile překvapený. Jsem rád, že jsem z dění v Kostelci na Hané nikdy zcela neodešel. Ukázalo se, že nám lidé stále věří, což je pro nás všechny velký závazek, a věřím, že jim to v průběhu nadcházejících čtyř let vrátíme,“ komentoval Ladislav Hynek, který se bude ucházet o post starosty. „Už nyní mohu prozradit, že jsme domluveni s hnutím Žijeme Kostelcem. V tuto chvíli nemohu vyloučit doplnění koalice o dalšího partnera, jednání stále probíhají a v průběhu nadcházejícího týdne bychom je chtěli uzavřít,“ dodal Hynek.

Kdo bude místostarostou?

Na druhém místě v Kostelci skončila KDU-ČSL, která po zisku 23,35 procenta hlasu obsadí v zastupitelstvu čtyři křesla. Pro kandidátku vedenou starostou Františkem Horákem to mohlo být zklamání. „Voliči dali najevo, že chtějí změnu, takže je jasné, že nastoupí nový starosta. My jsme od začátku byli připraveni vítězné Patrioty v rámci koalice podpořit, ostatně se stejnými lidmi spolupracujeme již dvanáct let. S tím jsme iniciovali i společná jednání, ta však spíše neprobíhala, než probíhala,“ komentoval František Horák, jenž si v případě dohody nárokoval post místostarosty. Zda se tedy podaří navázat na předchozí spolupráci všech tří subjektů, jako tomu bylo před volbami, tedy i nadále zůstává otázkou. „Nemám problém s výsledky voleb, ale přiznám se, že z povolebních jednání nemám v tuto chvíli právě dobrý pocit. Nikdo nám v průběhu celého uplynulého týdne nebyl schopný na rovinu říct, zda s námi počítá, či nikoliv. Spíše šlo o taktiku oddalování a rušení domluvených schůzek. Ať už se vše vyvine jakkoliv, život jde dál a toto bude pro mě jen další zkušenost,“ uzavřel František Horák. 

Kromě tří zmíněných subjektů pronikla do patnáctičlenného zastupitelstva ještě ODS se dvěma zastupiteli a také SPD, kterou bude zastupovat Roman Kocourek.

 

 Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října