Necelých pět procent hlasů a až sedmé místo z deseti kandidátek. Hlavně však žádný mandát v zastupitelstvu. Takový je výsledek Spojenců pro Prostějov, které z velké části tvořili členové KDU-ČSL. Kandidátka neuspěla přes částečné omlazení sestavy. „Gratuloval jsem po uveřejnění výsledků Frantovi Jurovi k vítězství s náskokem,“ sdělil Večerníku Tomáš Weber poblíž hospůdky U Růžičků v centru Prostějova, kde si dali „lidovci“ dostaveníčko.

Pro Večerník následně zhodnotil volby jak z pohledu místního, tak i celostátního. „Je vidět napříč republikou, že voliči vyslyšeli některé politiky a vzali to jako referendum o vládě. Zejména je to vidět ve velkých městech. Třeba v Olomouci se čekal o hodně lepší výsledek SPOLU. A celkově platí, že ve velkých městech dává ANO s SPD dohromady až okolo padesáti procent. A nevyhnulo se to ani Prostějovu,“ konstatoval Tomáš Weber, který jakožto člen KDU-ČSL vedl kandidátku nového sdružení Spojenci pro Prostějov.

Poté se pustil do srovnání výsledků s těmi z doby před čtyřmi lety. „Základní počty ukazují, že ANO má o sedmdesát tisíc hlasů více, SPD jich má dvakrát tolik než minule. Zklamání musí panovat třeba u PéVéčka, které má o šest tisíc hlasů méně. Nebo u ODS, která má přes masivní kampaň zhruba stejně,“ míní Weber.

Na závěr pak ohodnotil situaci u Spojenců. „Je to škoda, chybělo nám do zastupitelstva asi tři tisíce hlasů. Taková je realita, kterou musíme respektovat. Jsem ale rád, že i když jsme neuspěli, tak se dala dohromady dobrá parta lidí, kteří jsou mladí, energičtí a pracovití. Je na čem do budoucna stavět. Podařilo se prostějovské lidovce omladit a oživit,“ věří Tomáš Weber. „Gratuluji zvoleným zastupitelům. A věřím, že budou pracovat pro město a jeho obyvatele,“ vzkázal.