Sociální demokraté poprvé od svobodných voleb v roce 1990 opouštějí prostějovskou radnici. V letošních komunálních volbách nezískali ani jeden mandát v zastupitelstvu. ČSSD svůj volební štáb v Prostějově neměla, proto Večerník zjišťoval názory lídrů prostějovské ČSSD telefonicky. Z jejich vyjádření vyznívá opravdové zklamání.

 

„Samozřejmě nejsme spokojeni. Dnes se prostě nenosí být straník, mnohem výhodnější je spojit se jako nezávislý v nějakou koalici. To já jsem ale před volbami zásadně odmítal, přestože ani celostátně už značka ČSSD voliče netáhne. Ale když prohrát, tak se ctí. Navíc si uvědomuji, že veškeré levicové programy, které ČSSD dlouhodobě v Prostějově prosazovala, nám vysály jiné politické subjekty. Naší chybou bylo, že jsme si tyto programy neprosadili a nedokázali je zviditelnit,“ měl o příčinách neúspěchu sociálních demokratů v Prostějově jasno Pavel Holík, lídr ČSSD. „Z volebního výsledku jsem smutná a rozčarovaná. Mrzí mě, že Prostějované velice rychle zapomněli, co ČSSD všechno pro toto město udělala dobrého. Život jde ale dál. Já osobně blahopřeji vítězi voleb a přála bych si, aby Prostějov i nadále vzkvétal,“ vyjádřila se Večerníku Alena Rašková, dosavadní náměstkyně primátora.

Večerník ještě oslovil bývalého velice úspěšného primátora Prostějova Miroslava Pišťáka, který se ve třiaosmdesáti letech vrátil na kandidátku ČSSD a kandidoval z pátého místa. Díky preferenčním hlasům však poskočil na místo třetí. „Prostějované svými hlasy dali konkrétně mně na srozuměnou, že už pro ně nejsem důležitý. Je ale škoda, že se sociální demokracie vůbec nedostala do zastupitelstva. Já teď jen věřím, že se ČSSD v Prostějově z neúspěchu oklepe a bude pokračovat ve své práci i nadále. Já už to budu skutečně sledovat jen zpovzdálí,“ svěřil se Večerníku se svými pocity Pišťák.