V dalším volebním období bude o jedno volební uskupení méně v rámci zastupitelstva. Z osmi kandidátních listin se jich do zastupitelstva dostalo sedm a síly se poměrně změnily. Letošním vítězem voleb se stalo hnutí ANO NĚMČICÍM, které jako jediné získalo přes dvacet procent hlasů a v novém patnáctičlenném zastupitelstvu bude mít čtyři mandáty. Lídr kandidátky Martin Ernst získal také nejvíc preferenčních hlasů. O jeden mandát méně než v předešlém období získali sociální demokraté pod vedením místostarostky obce Jany Oulehlové a o jeden mandát si pohoršila i strana nezávislých kandidátů pod vedením současného starosty Jana Vrány. Jak bude vypadat nové vedení města, zatím jasno není, jednání ještě nadále pokračují.

 

Vítězem voleb se v Němčicích stalo uskupení ANO NĚMČICÍM, které si oproti předešlým volbám polepšilo ze dvou zastupitelů na čtyři a jako jediné dosáhlo nad hranici dvaceti procent. Vyjednávací pozici tak bude mít jako vítěz nejlepší a vše bude záležet na tom, se kterými stranami se nakonec dohodne. Jednání už podle informací probíhala a pokračovat by měla dalším kolem v tomto týdnu. Rozhodnuto však nic není a lídrovi kandidátky Martinu Ernstovi se Večerníku nepodařilo dovolat.

Propad ze čtyř na tři mandáty hlásí sociální demokracie. „Samozřejmě nás mrzí, že jsme přišli o jeden mandát, ale rozhodnutí bylo na voličích, kteří takto rozhodli, takže to musíme respektovat,“ vyjádřila se k výsledkům Jana Oulehlová. Oproti minulým volbám si strana pohoršila o necelá dvě procenta a také status vítěze voleb. V rámci povolebních vyjednávání je pak zatím situace otevřená, jak přiznala lídryně ČSSD. „O tom, jak bude vypadat nové vedení města, zatím rozhodnuto není, vyjednávání budou ještě pokračovat. Nyní si ani netroufám odhadovat, kdy by mohlo být rozhodnuto,“ dodala.

I v táboře současného starosty Jana Vrány se počet mandátů snížil ze tří na dva a z devatenácti procent je pokles na dvanáct a půl. „Výsledky jsou takové, jak si občané zvolili, očividně vyjádřili svou vůli, kterou musíme respektovat,“ zhodnotil svůj volební výsledek současný starosta a také potvrdil, že povolební vyjednávání budou ještě probíhat. „Vždyť je teprve týden po volbách. Nějaká jednání už proběhla a bude se v nich nadále pokračovat. Jak by mohla dopadnout, zatím ale nejsem schopen říci. Bude se muset najít shoda minimálně tří stran,“ doplnil Jan Vrána.  

Dva mandáty stejně jako v minulém období obhájila strana Společně pro Němčice, která si na rozdíl od minulých procentuálně polepšila. „Jsme rádi, že lidé přišli k volbám, ale musím přiznat, že nás trochu mrzí výsledek. Přeci jen jsme doufali, že bychom se mohli dostat ke třem mandátům,“ prozradila jednička strany Martina Kouřilová, která už má také za sebou první kolečko povolebního vyjednávání. „Setkali jsme se už se třemi stranami a nějaké první oťukávání je tak za námi. Od pondělí bychom měli v jednáních pokračovat, ale říct alespoň náznakem, jak by nové vedení mohlo vypadat, si zatím netroufám,“ dodala.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října