Mechanik, účetní nebo třeba dělník či administrativní pracovník. Povolání kandidátů a v některých případech pozdějších zastupitelů jsou různá. V minulosti se třeba hnutí Ano, vytrollíme europarlament pyšnilo třeba kouzelníkem nebo imitátorem. Recesistická strana přesto dostala přes jedno a půl procenta hlasu a sáhla si na státní finanční podporu…

V případě komunálních voleb na Prostějovsku se naopak strany vesměs držely při zemi. Tu a tam se ale našly zajímavosti na kandidátních listinách. Třeba v počtu určitých povolání. Příkladem mohou být Hrdibořice, malá víska, kde se v zastupitelstvu objevili hned dva učitelé. To v Nezamyslicích zase usednou do zastupitelstva ředitel základní školy a ředitel gymnázia. Tři pracovníky v oboru pedagogiky zase zvolili v Plumlově. Když se podíváme na další pracovní pozice, převáží třeba dělníci, montéři, účetní nebo administrativní pracovníci. Zajímavou kapitolou jsou pak lidé, co do zaměstnání uvedli „důchodce“. V Hrušce se totiž stalo, že hned 4 ze 7 zastupitelů jsou důchodci. A zdejší zastupitelstvo patří k suverénně nejstarším. Hodně se ale v zastupitelstvech vyskytnou i policisté. A to třeba v Konici, v Brodku u Konice, Čehovicích nebo v Prostějově.

Tu a tam se ale mezi zastupiteli najde muž či žena, jejichž povolání se často neopakuje. Například v Horním Štěpánově je to topenář, v Brodku u Prostějova zase zahradní architekt. V Drahanech zase v zastupitelstvu skončili dva kandidáti, kteří jsou na rodičovské dovolené. Dzbel zase zaujme zastupitelem, který coby povolání udal traťového montéra. Pěnčínskou lídryní se zase může stát Eva Knajblová, která je mluvčí olomouckého krajského úřadu.