Stejný počet šesti kandidátek usiloval v komunálních volbách o hlasy v Konici. Ale složení se dost proměnilo, komunisté, ANO 2011 ani sociální demokraté se zde již neposkládali. Místo nich ve volbách bojovaly kandidátky Žijeme Konicí, Pro Konici a také Přísaha. Na prvním místě nakonec skončilo hnutí STAN s úřadujícím starostou Michalem Obrusníkem. Druzí byli Pro Konici a třetí lidovci. Na čtvrtém místě skončila se dvěma mandáty Přísaha. Po jednom získaly kandidátky Žijeme Konicí a ODS.

STAN tak obhájili vítězství z doby před čtyřmi lety. Dokonce si o jeden mandát polepšili. „Zastupitelstvo je sedmnáctého. října. Dokud nové složení neodhlasuje návrhy, nechci se k tomu moc vyjadřovat. Věřím, že Konice bude mít dobré vedení,“ uvedl exkluzivně pro Večerník starosta Michal Obrusník. Ten dosud úzce spolupracoval s lidovci, dále také třeba se sociální demokracií. Ohledně budoucí spolupráce je optimistický. „Není tam žádný subjekt, se kterým si práci na městě neumím představit. Všichni byli zvolení v demokratických volbách. A pokud budu zvolen starostou, jsem připravený pracovat se všemi zvolenými zastupiteli,“ komentoval Obrusník.

Do zastupitelstva se v čele lidovecké kandidátky dostal i dlouholetý místostarosta Jaroslav Procházka. „Pořád jsme ve fázi domlouvání. Ale už se to nějak rýsuje. Předpoklad je, pokud budou platit dosavadní domluvy, tak bych měl obhájit post místostarosty,“ vyjádřil se k aktuálnímu stavu Procházka. Na dotaz, s kým by si uměl představit spolupráci, odpověděl konkrétně. „Myslím si, že z těmi z předních pozic nemáme problém,“ uvedl pro Večerník. Jak pak někdy politici i politologové připomínají, stranická příslušnost není v menších městech a obcích tak důležitá. Stejně to vidí i Michal Obrusník. „Věřím, že nebudeme na úrovni města řešit celorepublikové politické problémy. To ať si troubelové v parlamentu řeší sami,“ vzkázal s lehkým úsměvem starosta Konice.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října