Toto se opravdu jen tak nevidí. Oblíbený starosta Jiří Porteš i po šestnácti letech v čele Ptení získal ve volbách jednoznačně nejvyšší počet preferenčních hlasů. Kandidátka, na níž figuroval, ve volbách zvítězila. Přesto on sám se o post starosty už ucházet nebude a přednost dá jinému zaměstnání.  

 

Jiří Porteš šel do voleb jako „čtyřka“ kandidátky jednoduše nazvané „Ptení“ vedené Romanem Minxem. Ta ve volbách sice zvítězila, nadpoloviční většinu však nezískala. „Vážím si opravdu moc všech hlasů, které jsem dostal, nicméně, jak už jsem řekl před volbami, pokračovat ve funkci starosty již nechci a budu rád, když to převezme někdo jiný. O tom, jak povolební jednání dopadla, nemám žádné informace. Ať už bude starostou kdokoliv, určitě jsem připraven být mu i nadále coby řadový zastupitel nápomocný. Rozhodně nechci jen tak položit klíče na stůl a prásknout dveřmi,“ prohlásil Jiří Porteš.

Vítěznou kandidátku do voleb vedl Roman Minx. Ani on však neměl post starosty na konci týdne jistý. Zbylé dvě kandidátky totiž získaly šest mandátů, vítězná kandidátka se tedy bez přímé podpory dalšího subjektu v zastupitelstvu neobejde. „Pokud vím, tak nic stále není rozhodnuto. Nyní jsem v Jeseníkách, příští týden mě čekají dvě důležité schůzky, teprve po nich bude jasno,“ reagoval uplynulý pátek na dotazy Večerníku Roman Minx.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října