Některé obce se v minulosti po volbách ale i dlouho po nich potýkaly s velkými rozbroji. A někde dokonce padla zastupitelstva a musely být vyhlášeny předčasné volby. Jednou z takových obcí je Hruška.

V minulosti zde padlo zastupitelstvo poté, co vítězná kandidátka opustila zastupitelstvo. Výsledkem byl pokles zastupitelů pod zákonnou mez a předčasné volby. Jak to zde vypadá nyní? Vyhrála stejná kandidátka, ale věci se změnily, místo tří či čtyř kandidátek tu byla letos jediná, starosta David Barnet už nekandidoval a prohodilo se kompletně všech sedm zastupitelů. Horko ale po volbách bývalo i jinde. Příkladem jsou Mořice. Zde se uskutečnily v roce 2014 volby se sedmi kandidátkami. Volby se zde konaly ještě jednou, na jaře následovalo odstoupení dlouholetého starosty Jaroslava Knapa ze zastupitelstva. Nahradil jej Jiří Obruča, ale ten poslední mandát nedokončil, v půlce funkčního období se místo něj do funkce dostal Tomáš Pavelka. Ten obhájil, jeho kandidátka měla pět z devíti mandátů a Pavelka nejvíce preferenčních hlasů. „Nudné“ byly i volby v Držovicích. Zatímco dříve zde bylo až osm kandidátek a běžely i očerňovací kampaně, nyní zde byla kandidátka jediná. Ale také značný pokles volební účasti o dvacet procent.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. října