Komunální volby v prostějovském regionu dopadly různě. Někde uspělo stávající vedení, někde ani nekandidovalo. Jinde se zase docela otřásla místní politická scéna. S půlkou října se pak blíží také ustavující schůze zastupitelstev. Jisté už každopádně je, že se mnohde řada věcí změní. Co tedy od některých obcí v budoucnu čekat?

PĚNČÍN

Obec patří k těm, kde už dosavadní starosta nekandidoval. Ladislav Popelář se po osmi letech starostování rozhodl ve funkci nepokračovat. „Byl jsem už vyhořelý. Rozhodl jsem se přenechat řízení obce mladším a nadějnějším,“ poznamenal nyní třiapadesátiletý muž. Volby v obci jednoznačně ovládla kandidátka SNK Pěnčín 2022. V jejím čele byl Martin Bartoš, nicméně nejvíce preferenčních hlasů dostala se značným náskokem Eva Knajblová, mluvčí Olomouckého kraje. „Nikde ale není psáno, že i když jsem dostala nejvíce preferenční hlasů, že budu starostkou,“ usmála se pro Večerník. Ustavující schůze zastupitelstva se sejde během října. Do té doby se mohou zastupitelé domlouvat na tom, kdo by měl usednout do uvolněné funkce starosty. „Mě osobně třeba výsledky voleb u nás nepřekvapily. Daly se čekat,“ konstatuje Ladislav Popelář.

NEZAMYSLICE

V Nezamyslicích naopak znovu vyhrál starosta městyse Vlastimil Michlíček se svou kandidátkou, druhá skončila místostarostka Dagmar Pavlíková. Jaké tedy bude rozložení sil? „Zatím o tom jednáme, ustavující zastupitelstvo bude v průběhu října,“ prozradila pro Večerník. „Byly zde tři strany a jedna kandidátka další. Jeden pán kandidoval sám, nedostal se. Ze starostovy kandidátky se dostalo zastupitelů šest, od naší čtyři. A z další nezávislé další. Je to ve výsledku vyrovnané a myslím si, že se dohodneme. A bude to ve prospěch Nezamyslic. Snad problémy nebudou a vše bude v pohodě,“ věří Dagmar Pavlíková. Výsledky jako celek vypadají jednoznačně pro dosavadní vedení městyse. „Oficiální dohoda ještě není, zatím jsme se nestihli potkat. Zatím jsme to neřešili,“ říká nicméně starosta. „Výsledky mě trochu překvapily, ale respektujeme je takové, jaké jsou. Volby jsme vyhráli, já dostal nejvíce hlasů. Předpokládám, že tedy v podobném duchu jako dosud budeme pokračovat,“ dodal.

VRBÁTKY

Změna ve vedení obce naopak čeká Vrbátky. Dosavadní starosta Pavel Novotný totiž kandidoval, ale neobhajoval přímo post a v zastupitelstvu tak neusedne. I ve Vrbátkách bylo povícero kandidátek, konkrétně tři. Vyhrálata, kterou podpořil i dosavadní starosta, získala osm z patnácti mandátů. „Už jsme se dohodli. Zhodnotila bych volby pozitivně, lidé zkrátka rozhodli. Místostarostkou nebudu, stala jsem se členkou rady,“ prozradila Kateřina Kubjátová z kandidátky Za jeden provaz.

Lídrem vítězné kandidátky byla dosavadní místostarostka Hana Kulhajová. „Dohoda už na stole je. Proběhla první seznamovací schůzka se zastupiteli. Ale dokud neproběhne zastupitelstvo, je bezpředmětné se o tom bavit,“ odkázala na zasedání zastupitelstva plánované na 18. říjen do sokolovny v Dubanech.

Vrbátecké zastupitelstvo se pak vůbec výrazně obměnilo. „Je to zhruba půl napůl. Jsou tam lidi, kteří byli v předchozích zastupitelstvech, kteří vědí, o čem práce je. A pak jsou tam noví. Ti ale pracovali v různých komisích nebo se zajímali o chod obce. Takže úplně moc komunální politikou nepolíbených tam nebude,“ konstatovala.

 

MALÉ HRADISKO

Také v Malém Hradisku dojde pravděpodobně ke změně na postu starosty. V obci je devět zastupitelů. A i když starosta Marian Fiedler kandidoval, většinu dlouholetý starosta nezískal. „Měli jsme zde vícero kandidátek. Poměr získaných mandátů je šest ku třem. Jsem mezi třemi a to znamená, že opozice je ve většině,“ konstatoval s odstupem dvou týdnů. „Dle zákona bude svoláno zastupitelstvo obce. Na něm bude hlasováno o novém starostovi. A vzhledem k tomu, že většinu hlasů nemáme, bude nejspíš zvolen nový,“ doplnil. Dá se očekávat, že by při svých zkušenostech byl zvolen coby místostarosta? „Ohledně tohoto postu nevím. Myslím si, že spíš ne,“ utrousil pro Večerník.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října