Nejen podle primátora Prostějova Františka Jury (ANO 2011) bylo jednání o složení nové radniční koalice rychlé a vlastně i jednoduché. Jak ale sám Jura Večerníku potvrdil, ve hře byla i ve volbách úspěšná SPD.

 

„Mohu říct, že s lídry SPD jsem se skutečně setkal a jednali jsme spolu o možné spolupráci. V několika bodech programů jak ANO 2011 tak SPD jsme našli naprostou shodu. Naše jednání byla velice konstruktivní a dohodli jsme se na tom, že několik bodů ze svých programů si budeme v následujícím volebním období vzájemně podporovat. Nakonec jsme se rozhodli, že SPD nebude přímo náš koaliční partner, nicméně věřím, že společně budeme vycházet velice dobře,“ uvedl František Jura, kterého se Večerník zeptal, zda proběhlo také nějaké jednání s hnutím Na rovinu!, které v komunálních volbách získalo šest mandátů, tedy stejně jako SPD. „V posledních dvou dnech jsem se na sociálních sítích probíral kritikou, že jsme s panem Matyáškem a celým hnutím Na rovinu! odmítli jednat. Přitom jsem těsně po vyhlášení výsledků voleb četl vyjádření Aleše Matyáška, že by s námi jako s vítězem voleb byl ochoten jednat. To jsem ale bral jaksi s rezervou, protože pan Matyášek podmiňoval spolupráci tím, že budeme akceptovat jejich program. V něm je ale spousta věcí, které se naprosto neslučují s naším programem. I z tohoto důvodu si myslím, že jakákoliv jednání s hnutím Na rovinu! by byla pouze formální. Já jsem si to vyhodnotil tak, že nemáme důvod se se zástupci hnutí Na rovinu! ani scházet. Neumím si totiž představit, jak bychom spolu nacházeli ony průsečíky v našich naprosto rozdílných programech,“ vysvětlil lídr vítězného hnutí ANO 2011 a staronový primátor Prostějova František Jura.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října