Olomoucký kraj, ale i prostějovský region jsou pravidelnou základnou spíše levicové, v posledních letech středové politiky. Někdejší velká podpora sociální demokracie postupně vyšuměla a velká část sympatizantů se přiklonila k hnutí ANO 2011. Potvrdí to i prezidentské volby, nebo se síly rozmělní? To nejspíše ukáže až sčítání po prvním kole, jehož výsledky zkusíme alespoň částečně odhadnout.

Potřetí v historii České republiky nás čeká přímá volba prezidenta. Předchozí dvě jasně ukázaly, že v regionu vládne stále stejná politika. V obou případech tu poměrně jasně vyhrála současná hlava státu Miloš Zeman a letos bude na Prostějovsku favoritem podle menšího průzkumu Večerníku Andrej Babiš. Voličská základna hnutí ANO 2011 je zde momentálně největší, což jasně potvrdily poslední komunální volby, které se konaly před čtvrt rokem.

Společně se spolufavoritem voleb se dá očekávat, že na solidní zisk může pomýšlet duo spolufavoritů Danuše Nerudová a Petr Pavel. V tomto případě se přikláníme k armádnímu generálovi s větším počtem hlasů, kterému může hrát do karet i to, že Prostějov velmi dobře zná ze svého armádního působení a Prostějované zase znají jeho. Bez šancí není odborový předák Josef Středula se silnou hanáckou základnou. Jestliže by se však vedle preferovaných postupujících v regionu objevil někdo jiný, bylo by to velmi překvapivé.

Pokud by mohl někdo z dalších adeptů na Hrad udivit, na Prostějovsku to bude Jaroslav Bašta, Pavel Fischer nebo Marek Hilšer. Voliči SPD zde po komunálních volbách mohli slavit a počet hlasů nebyl zanedbatelný. A zatímco Jaroslav Bašta by mohl „ukrást“ část hlasů Andreji Babišovi, Pavel Fischer a Marek Hilšer pro změnu dvojici Nerudová - Pavel. U zbývajících kandidátů neočekáváme na Prostějovsku příliš velké úspěchy. Karel Diviš ani Tomáš Zima výsledky za prostějovský obvod příliš neovlivní. Stále však dle expertů platí, že je nerozhodnutá až třetina voličů.

Jak volby skutečně dopadnou, tak může ještě ovlivnit řada faktorů. Jistě napoví televizní debaty, ale i například kauzy a skandály, které se v tvrdém boji o voliče dají očekávat. V neposlední řadě bude záležet i na voličské účasti a názoru každého z právoplatných voličů.