Po půl páté večer bylo v sobotu rozhodnuto: do druhého kola přímé prezidentské volby postupují Petr Pavel a Andrej Babiš. Oba s náskokem ovládli první kolo voleb. A oba sahali po tom, aby přesáhli dva milionu získaných hlasů. Na třetím místě skončila s necelými 14 procenty Danuše Nerudová. Čtvrtý byl se sedmi procenty Pavel Fischer, páté místo s pěti a půl procenty obsadil Jaroslav Bašta a následoval o dvě procenta níže Marek Hilšer.

Karel Diviš a Tomáš Zima nedosáhli na sto tisíc získaných hlasů. Devátý kandidát, Josef Středula, v týdnu před volbami odstoupil a podpořil veřejně Danuši Nerudovou.

Sčítání hlasů nakonec trvalo zhruba tři hodiny. Nejprve došlo na menší obce a volební okrsky. Postupně následovaly ty větší a na závěr výsledky voleb ve velkých městech. V průběhu sčítání hlasů vedl Andrej Babiš nad Petrem Pavlem i o více než 120 tisíc hlasů. Pak začal Babiš ztrácet. V době, kdy bylo sečteno 98 procent volebních okrsků se ale síly dvou nejsilnějších kandidátů srovnaly. A poté už dominoval Petr Pavel, který nakonec zvítězil o půl procenta.

Třeba v Prostějově ovšem byly výsledky jiné. Zde naopak zvítězil o čtyři procenta Andrej Babiš, pořadí kandidátů bylo jinak stejné, i když Pavel Fischer měl mnohem menší náskok před Jaroslavem Baštou. I v dalších městech na Prostějovsku vyhrál Andrej Babiš, v Konici a Němčicích nad Hanou výrazným rozdílem dvaceti procent. Naopak v Plumlově pouze o sto hlasů. V Němčicích nad Hanou a v Kostelci na Hané pak skončil místo Pavla Fischera na čtvrtém místě Jaroslav Bašta. V některých obcích – třeba Hačkách nebo Polomí – dosáhla volební účast 80 procent.