Podvečer bývá před prostějovskými školami většinou klidný. Ne tak páteční 13. ledna, i okolo půl páté zde bylo velmi živo. Docházeli sem voliči, vesměs po čtyřicítce. Někdy i celé rodiny. Co je spojovalo? Dvě věci: modrá obálka a chuť podpořit některého z prezidentských kandidátů.

Prezidentské volby patří v České republice k těm oblíbenějším. Pravidelně se volební účast pohybuje nad 60 procenty, přičemž například komunální volby v Prostějově loni zaznamenaly sotva 40 procent voličů u uren. Ukázalo se ale, že minimálně na sídlišti severně od centra Prostějova lidé volit prezidenta chtějí. Před školou i na jejích chodbách bylo rušno.

„Rozmýšlel jsem se hlavně podle vzhledu a způsobu vystupování. Musí reprezentovat. Což je taky hlavní úkol prezidenta,“ konstatoval na dotaz „komu a proč“ dvacátník Pavel. Vybíral ze dvou kandidátů. „Pokud jde o názory, měli je téměř totožné. Takže jsem si mohl vybrat,“ poznamenal, než vstoupil do místnosti. Nebyl sám, zároveň ale patřil k nejmladším voličům. Cestu do volební místnosti, respektive do některé ze tří, jež se ve škole nachází, si našli hlavně lidé středního a staršího věku. To naopak neplatilo o komisích, kde byl často generační mix.

Zájem byl ale velký. Místy se dokonce u stolků členů volební komise tvořily krátké fronty. „Lidi chodí, to až koukám. Jen u mě jich už hlasovalo na 70,“ říká členka volební komise. Místnosti se přitom otevřely teprve před dvěma a půl hodinami. Volit odešla v doprovodu malého syna i žena okolo čtyřicítky. „Nevím, jak to zformulovat,“ odpovídá, když se ptám, podle čeho vybírala. „Hodila jsem to zkrátka Babišovi. Mám ho ráda. A taky ho jako jedinéh.o lépe znám,“ řekla v době, kdy směrem do volební místnosti proudily další davy voličů.

Pro Prostějov budou přeci jen volby zajímavé. A někteří kandidáti sem  mají blíže, než by se na první pohled mohlo zdát. Generál Petr Pavel zde totiž prožil část své kariéry v armádě. A například Andrej Babiš zde pak má hned několik podniků a jeho jméno nese tenisový klub.