Jednoznačně nejvyšší koncentrace voličů na jeden metr čtvereční nejen na Prostějovsku, ale možná v rámci celé ČR byla během prvního kola prezidentské volby v tělocvičně „staré“ školy v Kostelci na Hané. V nevelké místnosti totiž odvolilo celé třítisícové město.

 

V Kostelci na Hané se obvykle chodí k volbám do rozlehlého sálu místní sokolovny. Jenže letos bylo vše jinak. „Hasiči mají dnes v sokolovně ples a vše by se nestihlo nachystat. Takže volby se konají tady v tělocvičně. Nejsou tady poprvé, volilo se zde třeba už v době, kdy se sokolovna opravovala,“ prozradil uplynulou sobotu 14. ledna předseda jedné ze dvou kosteleckých volebních komisí Mario Buzzi, který je lidem v regionu znám mimo jiné jako emeritní ředitel prostějovského Centra sociálních služeb.

Volební účast v Kostelci dle členů komise nepochybně přesáhla padesát procent, čímž překonala zájem při posledních komunálních volbách. „Největší mumraj tady panoval v pátek po třetí hodině odpoledne, to tady stála dlouhá fronta. Jinak se nic neobvyklého u nás tentokrát nestalo,“ popsal Mario Buzzi, který za sebe uvítal zejména to, že k volbám přišlo hodně rodičů i s dětmi. Starší muž v komisi zasedl se samými veselými ženami. Ty se spontánně přejmenovaly na „harém pana předsedy“. 

„Už jsme staří známí, kteří se schází prakticky u každých voleb, na něž se opakovaně těšíme, protože se vždy rádi potkáme. Tentokrát to bude opět už za dva týdny,“ radovala se jedna ze členek komise. Do kostelecké tělocvičny někteří mířili na poslední chvíli. „I když času nemám nazbyt, žádné volby nevynechám. Je to jediná rozumná šance, jak nějak ovlivnit vedení našeho státu či města. Včera jsem se ale vrátil pozdě z práce a už nebyly síly, takže jsme s manželkou šli volit až dnes,“ vyjádřil se jeden z voličů, který k volbám dorazil zhruba půl hodiny před zavřením volebních místností.