Potřetí probíhají v České republice volby, při nichž obyvatelé státu mohou přímo zvolit prezidenta. V minulosti na Prostějovsku dominoval zejména v prvním kole Miloš Zeman. Výsledky druhého kola ale už byly mnohem vyrovnanější a pro pozdějšího prezidenta nevyzněly zdaleka tak přesvědčivě. Jak ale voliči z Prostějovska chtěli rozdat karty nyní?

Podobně jako před pěti lety, i tentokrát jeden kandidát dominoval. Andrej Babiš ve všech devadesáti sedmi obcích a městech Prostějovska vyhrál. V některých obcích s velkým náskokem. Největší měl v Hrušce, kde obdržel sedmdesát procent hlasů, zatímco Petr Pavel necelých sedm. Přes padesát procent dostal Babiš v prvním kole také v Doloplazech, Dřevnovicích, Koválovicích-Osíčanech, Mořicích, Obědkovicích, Rakůvce nebo v Srbcích. Jinde ale byl souboj mnohem vyrovnanější. Příklad? Stínava. Tam klání skončilo o jeden hlas lépe pro Babiše při procentech třicet ku dvaceti devíti. Velice těsně dopadly výsledky obou kandidátů také v Držovicích, Mostkovicích, Hrubčicích nebo v Plumlově. Tam měl ze všech míst Prostějovska Babiš nad Petrem Pavlem nejmenší náskok.

Na Prostějovsku se potvrdil celostátní trend. A sice jasná dominance Andreje Babiše a Petra Pavla v preferencích oproti ostatním kandidátům. V drtivé většině obcí skončil na druhém místě Petr Pavel, velkou výjimkou byla Hruška, kde byl po Baštovi a Nerudové až čtvrtý. Jak si ale vedli další kandidáti? Ukázalo se, že Haná je příznivou oblastí třeba pro Danuši Nerudovou, v řadě vesnic uspěla. Vysokých výsledků přes dvacet procent (celostátně čtrnáct) dosáhla třeba v Alojzově, Kladkách a Ochozi. Ve Vitčicích a Skalce pro Nerudovou hlasoval každý čtvrtý volič, který zavítal do některé z volebních místností. Slušné oblibě se ale mnohde těšil i Pavel Fischer. Kandidát, který skončil se šesti procenty celostátně na čtvrtém místě, v mnoha obcích bodoval. Nad deset procent se dostal senátor v Bousíně, Březsku, Dětkovicích, Hačkách, Hvozdu, Jesenci nebo Laškově. Obrovské popularity dosáhl zejména v Hačkách se dvaceti procenty, Stínavě s osmnácti a v Laškově se šestnácti. Hačky jsou jedinou obcí Prostějovska, kde před pěti lety v prvním kole prezidentských voleb nevyhrál Miloš Zeman, ale Jiří Drahoš.

Zbytek kandidátů rovněž místy překonal své celostátní výsledky. Jen málokdy ale dosáhl na výraznější úspěch. V Drahanech, Pavlovicích u Kojetína, Srbcích a Šubířově dosáhl Jaroslav Bašta alespoň na deset procent. Tu a tam zaznamenal slušné výsledky v podobě pěti a více procent i Marek Hilšer. Na sedm a více procent dosáhl v Srbcích, Stínavě a Otinovsi. Hluchov se pak stal baštou Karla Diviše. V obci totiž získal podporu šesti procent volících, zdaleka největší ze všech obcí regionu. Ať už ale na Prostějovsku volili lidé kohokoli, ukázali, že zájem o volby mají. V polovině obcí zaznamenali volební účast nad sedmdesáti procenty, tedy nad volebním průměrem. Tradičně největší volební účast hlásili z obcí jako Polomí, Hačky nebo Bousín, kde voliči při většině typů voleb míří k urnám ve velkém počtu.

 

Volební účast

do 60 %                       4

61–70 %                      42

71–80 %          48

81 % a více      3

Tabulka

Volební účast

Nejvyšší

  1. Suchdol 81,4 %
  2. Lipová 81,1 %
  3. Ohrozim 80,7 %
  4. Hačky 80 %
  5. Dzbel 80 %
  6. Polomí 79 %
  7. Bousín 78,5 %
  8. Stařechovice 78,2 %
  9. Laškov 78 %
  10. Raková 77,5 %

Nejnižší

  1. Doloplazy 58,5 %
  2. Dobromilice 58,6 %
  3. Pavlovice u K. 58,7 %
  4. Šubířov 58,9 %
  5. Mořice 61,2 %
  6. Ludmírov 61,5 %
  7. Klenovice 61,9 %
  8. Vitčice 63,1 %
  9. Srbce 63,1 %
  10. Tištín 63,4 %