Zatímco někteří nechodí zásadně volit a raději nadávají na poměry u piva či v internetových diskusích, jiní naopak cestou k volební urně urazí i stovky kilometrů či překonají své zdravotní trable. Právě na jednu takovou voličku narazil Večerník v Plumlově.

 

Nedlouho před uzavřením volebních místností panoval v budově obecního úřadu v Plumlově relativní klid. „Během uplynulých voleb se nic zajímavého nestalo,“ reagovali na náš dotaz lehce znudění členové komise. Výrazně mluvnější však byla jedna z voliček. „Vyřídila jsem si voličský průkaz, myslela jsem si totiž, že budu volit v Oslu, kde žije moje dcera s rodinou a kam jsem již měla koupenu letenku. Jenže pak jsem přede dvěma týdny uklouzla na schodech a zlomila si tři žebra, takže jsem musela zůstat tady. K volbám jsem samozřejmě přišla, je to o osobní odpovědnosti. Co mi říkala dcera, tak i v Oslu v prvním kole odvolilo zhruba 250 Čechů, někteří kvůli tomu museli urazit často i stovky kilometrů z jiných, poměrně dost vzdálených norských měst. Co jsou proti tomu zlomená žebra, že?“ srovnala Lenka Sehnalová.

Výsledky druhého kola prezidentské volby v Plumlově téměř kopírovaly celorepublikový trend. Petr Pavel zde zvítězil se ziskem 57,41 procenta. Volební účast přitom v místě na rozdíl od prvního kola překonala magickou hranici 70 procent a zastavila se na 71,52 procenta.