Jedním z hlavních témat letošních voleb se jako vždy stal stav našich peněženek. Vládní koalice propaguje, komu všemu přidala, a tvrdí, že si tu žijeme jako nikdy předtím. Opozice naopak kontruje, že žijeme v době rekordní drahoty, kdy letí vzhůru ceny skoro všeho, ale nejhorší to je u potravin a stavebního materiálu.

Vláda: přidali jsme všem   

Vládní kabinet se brání tím, že se k nám drahota přelívá ze zahraničí a že vláda řídí ekonomiku dobře a zařídila přidání mnoha skupinám, které se teď mají ekonomicky mnohem lépe.

Podle zástupce opozice Petra Sokola – prostějovského vysokoškolského učitele a místního kandidáta do Poslanecké sněmovny za koalici Spolu – je ovšem zdražování z velké části způsobeno jednáním současného kabinetu. „Je dobře, když se zvyšují platy a důchody. Má to ale dva háčky, na které současná vláda zapomněla. Na přidávání musí být peníze ve státní kase a nárůst platů se nesmí přehnat, protože pak přijde inflace. Lidé si za svůj zvýšený plat ve výsledku koupí stejně, nebo dokonce méně než před slavným přidáním. To se teď bohužel děje u nás. Řada státních zaměstnanců se raduje z více peněz v peněžence, ale reálně si za ně stejně víc nekoupí, protože ceny letí závratně nahoru,“ vysvětluje dnešní stav Petr Sokol.

Petr Sokol: Penězovod přes důchodcovské peněženky

Zároveň Sokol dodává, že se situace negativně dotýká i seniorů: „Bohužel podobně je na tom jedna z nejzranitelnějších skupin – důchodci. Mnozí se radují ze zvýšení důchodů, ale neuvědomují si, že vlastně úplně celé zvýšení následně nechají v samoobsluze, kde ho zaplatí za šíleně zdražené potraviny. Peníze tak touto cestou fakticky tečou ze státního rozpočtu přes důchodcovu peněženku přímo k velkým výrobcům potravin.“

Problémem je podle vyjádření Petra Sokola také takto vzniklá inflace: „Česká národní banka už musela kvůli nárůstu inflace zdražit půjčky, takže si teď hůře půjčíme třeba na byt. Zároveň se lidem znehodnocují všechny složitě našetřené úspory. To všechno je výsledek obrovské ‚sekery‘, kterou zatnula současná vláda do státní kasy. Tu zadlužila jen za poslední čtyři roky více než všechny předcházející vlády od roku 1989 dohromady. To budeme muset v budoucnu všichni společně splatit. Stát už se musí začít chovat normálně a postupovat jako každá odpovědná rodina, která si nepůjčuje na dovolenou nebo na vánoční dárky, když na ně nemá,“ uvedl prostějovský kandidát koalice SPOLU Petr Sokol.  

 

 

 

Předvolební sevis VOLBY 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. října, jako speciální příloha