Stejně jako vloni při krajských, tak i letos při parlamentních volbách nebude volební právo odepřeno lidem potýkajícím se s nákazou covid-19 nebo lidem v nařízené karanténě. V Prostějově mohou tyto osoby odvolit opět na speciálním místě na parkovišti před koupalištěm ve Vrahovicích. Své hlasy vhodí do volební urny z auta.

Termíny hlasování v říjnových sněmovních volbách pro lidi v karanténě vyhlásil prezident České republiky Miloš Zeman v polovině září. Na takzvaných volebních stanovištích se bude volit již ve středu 6. října. V takzvaných pobytových zařízeních, například v domovech pro seniory, se budou volby konat ve čtvrtek 7. října. Rozhodnutí spolupodepsal předseda vlády Andrej Babiš.

Lidé, kteří budou počátkem října v povinné karanténě kvůli koronaviru, budou moci za vymezených podmínek hlasovat ve sněmovních volbách díky speciálnímu zákonu, který byl přijat v létě. Na jeho základě Zeman termíny vyhlásil. Podobně bylo zajištěno hlasování i při loňských senátních a krajských volbách.

Norma počítá stejně jako o loňských podzimních volbách se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Jsou jimi drive-in hlasování na speciálně vybavených volebních stanovištích nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři. Podobnou možnost budou mít i lidé, kteří budou v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Kombinace tří způsobů hlasování pak zaručuje, že ve volbách budou moci hlasovat i ti voliči, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek 7. října, tedy den před zahájením rozhodování o budoucím složení sněmovny v Česku. 

V Prostějově budou moci tito lidé splnit svoje volební právo na parkovišti před koupalištěm ve Vrahovicích, a to tuto středu 6. října v době od 8.00 do 17.00 hodin! „Volič před hlasováním musí prokázat totožnost platným občanským průkazem, cestovním pasem, služebním pasem, diplomatickým pasem, cestovním průkazem. V případě, že voliči byl vydán voličský průkaz, je povinen před hlasováním odevzdat voličský průkaz komisi pro hlasování. Volič je povinen dodržovat protiepidemická opatření a pokyny stanovené komisí pro hlasování. Volič prokáže, že je ke dni 6. října 2021 v karanténě nebo izolaci potvrzením vydaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo rozhodnutím krajské hygienické stanice anebo jiným věrohodným způsobem. Uvedené skutečnosti lze doložit i SMS zprávou nebo e-mailem, popřípadě vyplní a vlastnoručně podepíše před komisí pro hlasování čestné prohlášení, že je v karanténě nebo izolaci. Za osobu v karanténě nebo izolaci se považuje též osoba, která se prokáže listinným nebo elektronickým potvrzením o pozitivním výsledku testu na přítomnost viru způsobujícího onemocnění covid-19,“ vysvětlila pravidla Jana Gáborová, vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu.

 

 

 

Předvolební sevis VOLBY 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. října, jako speciální příloha