Horní věková hranice pro jednotlivé kandidáty politických subjektů do parlamentních voleb není nijak omezena, dolní ano. Do Poslanecké sněmovny pak může kandidovat občan, který nejpozději dne 9. října dosáhne věku 21 let.

 

Večerník zajímalo, kdo je napříč politickým spektrem v Olomouckém kraji z Prostějovanů na kandidátkách nejstarší a kdo naopak nejmladší. Zjistili jsme, že absolutně nejstarším kandidátem je šestaosmdesátiletá učitelka Eva Suchánková z Prostějova. Ta působí jako principálka Divadelního spolku Historia a kandiduje za Korunu Českou – monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska.

Naopak absolutně nejmladšími kandidáty z prostějovského regionu je třiadvacetiletý Ondřej Moskal z Prostějova. Student hospodářské politiky na Masarykově univerzitě v Brně a člen Spolku za staré Vrahovice kandiduje za Piráty a Starosty z 16. místa kandidátní listiny. Pak už následují třicátníci, Pavel Ludvík (30) z Drahan se bude pokoušet o volební úspěch za Volný blok, Marek Vopelka (35) z Jesence z kandidátky Hnutí Prameny a Tomáš Weber (37) z Prostějova kandiduje za koalici SPOLU.

V celém kraji je nejmladší Markéta Juřicová z Orlové a Lucie Komárková z Vikýřovic. Obě jednadvacetileté slečny kandidují do Parlamentu ČR v Olomouckém kraji, prvně jmenovaná za Levici, druhá pak za hnutí Urza.cz: Nechceme vaše hlasy. 

 

Předvolební sevis VOLBY 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. října, jako speciální příloha