Velká města? Tam se dají čekat na některých místech i fronty. Ale co malé dědiny? I v některých takových jsou lidé aktivní a svůj hlas si přijdou odevzdat. Příklady najdeme i na Prostějovsku. Hačky mají jen něco málo přes sto stálých obyvatel. A zajímavost: je to jediná vesnice na Prostějovsku, kde v posledních prezidentských volbách v prvním kole prohrál Miloš Zeman.

„Je to možná i množstvím živnostníků a podnikatelů, co zde žijí,“ dozvěděl jsem se tehdy od místních. Ještě v něčem je ale malá ves na Konicku výjimečná: vysokou volební účastí. „Lidi docela chodí. Máme zatím 55 procent, což je slušné. V obci je tradičně velmi vysoká volební účast. A na 80 procent bychom se měli dočkat,“ sdělili mi Petr Vychodil ze zdejší volební komise. „Bývali jsme v účasti první na okrese. Pořád chodí lidé hodně, ale rekord? Ne, to už asi ne,“ poznamenal Vychodil.

V Srbcích, nejmenší vsi na Prostějovsku, chodí lidé přeci jen méně. Před devátou hodinou večer tu odvolil zhruba každý třetí. „Volební účast je 38 procent. A při našem počtu chodí lidé průběžně. Takže luštíme křížovky, vykládáme si. Jsme na to už za ty roky zvyklí,“ konstatuje za volební komisi Lukáš Najman. Letošní volby se zatím ničím v Srbcích nevymykaly. Kromě jedné věci. „Letos se nám roztrhl pytel s volebními průkazy. To jsme vůbec nečekali, nejsme zde na to zvyklí,“ podotkl Lukáš Najman. Při počtu potenciálních voličů v obci, kterých je v seznamu 71, jeho a kolegy nejspíš čeká velice klidná sobota…