Mnozí politologové před parlamentními volbami odhadovali, že celková volební účast se bude pohybovat na hranici 60 procent. Večerník v sobotu ráno zjišťoval ve volebních místnostech, jak je na tom z tohoto pohledu Prostějov po prvním dnu voleb.

„V Držovicích jsme po pátku zaznamenali už skoro 45 procent volební účasti, dnes toto číslo určitě ještě navýšíme,“ informovala Večerník členka volební komise v Držovicích Milada Sokolová. „U nás se volební účast po pátku pohybuje v jednotlivých obvodech od 40 do 48 procent,“ sdělila další členka komise, tentokrát na Základní škole E. Valenty. „Jsme na tom podobně, v průměru jde o 45 procent, což je údaj z páteční dvaadvacáté hodiny. Ale jak vidíte, i teď v sobotu ráno přichází také hodně lidí, takže odhaduji výsledných 60 až 65 procent,“ uvedla předsedkyně volební komise na Sídlišti Svobody.

Podle průběžných čísel se tak zřejmě potvrdí původní odhady. „Vezměte si, že podle dosavadních zvyklostí chodí v sobotu k volbám polovina toho počtu, co v pátek. Celkově se tedy i na Prostějovsku dočkáme volební účasti přes 60 procent,“ míní Petr Sokol, kandidát na poslanecký mandát za koalici SPOLU.