Už zbývá sečíst jen poslední minimum volebních hlasů a pomalu a jistě se rýsují konečné výsledky parlamentních voleb. Do posledních chvíle to vypadá na velký boj mezi hnutím ANO a koalicí SPOLU, rozhodnou zřejmě poslední hlasy voličů z hlavního města. A jak si stojí prostějovští zástupci? Dlouho to vypadalo na pět mandátů, nyní ze všeho vyplývají pouze čtyři...

 

Už teď lze s jistotou tvrdit, že poslanecké mandáty obhájili Prostějované Ladislav Okleštěk s Jaroslavem Faltýnkem (ANO). A stejně tak Radim Fiala z SPD. Velkým překvapením je pak zisk poslaneckého křesla pro Hanu Naiclerovou, kterou voliči svými kroužky vynesli na první místo kandidátky Pirátů a Starostů v Olomouckém kraji. Dlouho se na poslanecké pozici držel Petr Sokol (SPOLU), ten ovšem podle všeho nakonec skončí těsně pod čarou jako první náhradník.

Volby dopadly fiaskem pro ČSSD a KSČM, takže lídři z Prostějovska Ladislav Hynek a Ludvík Šulda nemají na mandát ve Sněmovně šanci. Stejně tak neuspěl aní lídr Přísahy Václav Vévoda z Přemyslovic.

A jak se v parlamentních volbách volilo přímo v Prostějově? Po sečtení 95 procent hlasů získalo v našem městě největší podporu hnutí ANO (28,78 %), dále koalice SPOLU (25,26 %), SPD (13,62) a Piráti a STAN (11,66 %). Nad hranici volitelnosti pěti procent se pak v Prostějově dostala už jen ČSSD (5,14 %).