„Tyhle volby jsou nejdůležitější od roku 1989“, „jsme na křižovatce“. To jsou jen dvě věty, které velice často padaly o současných volbách. Jenže taky o těch předešlých… Zkrátka během let se z nich stalo neskutečné klišé. Když ale řekneme, že výsledky voleb doslova otřásly politickou scénou, o klišé už se jednat nebude.

Andrej Babiš totiž oproti většině průzkumů volby nevyhrál. A už v polovině sčítání se ukázalo, že i kdyby se tak stalo, bylo by to Pyrrhovo vítězství. Levice vyloženě vyhořela. ČSSD i KSČM se klidí ze sněmovny, sociální demokracie poprvé po roce 1992, komunisté mizí z horní komory parlamentu od svého nástupu. V obou případech jde o malou politickou katastrofu, u komunistů tím méně očekávanou, že řada průzkumů jim dávala šest až sedm procent. Obě strany již nyní vyhlíží nového šéfa – Hamáčkovy a Filipovy dny v čele partají jsou sečteny.

Opozice pak slaví obrovskou změnu k lepšímu. Koalice SPOLU získalo mnohem více, než se čekalo. Navíc těsně porazilo hnutí ANO 2011. I zde se tentokrát průzkumy vesměs mýlily. Stejně tak ovšem u druhé opoziční koalice, takzvanému PirSTAN. Vít Rakušan, šéf STANu, to vlastně v hodnoticí tiskové konferenci řekl náznakem, ale velmi zřetelným, negratuloval své straně, ale právě koalici SPOLU. Pro Ivana Bartoše je to pak taková zvláštní výhra. Ano, spolu se STAN sice získali dobré pozice. Ale sami propadli. Voliči kroužkovali, kroužkovali, až řadu korzárů vykroužkovali. A čtyři mandáty jsou prostě hodně málo.

Vlastně jediný, kým nijak výsledky neotřásly, je Svoboda přímé demokracie. Tomio Okamura potvrdil, že strana zůstala víceméně na svém. Což je ale vlastně výhra, o jeho voliče se nově přetahoval například s Volným blokem, novým hnutím Přísaha, částečně i s Trikolórou a dle svých slov mu hlasy sebral i Andrej Babiš. Necelých deset procent je tak vlastně malé vítězství, což ostatně potvrdil i žertováním v přímém přenosu s novinářkou. SPD je však opravdu jediné, které se na rozbouřeném českém politickém moři udrželo uprostřed vlny. Jiné subjekty po ní vyletěly nahoru, dalším pak nepomůže už ani šnorchl…

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které