Parlamentní volby dopadly tak, jak dopadly. O výsledcích se popsaly stohy papírů a ani televizní stanice během sobotního večera nevysílaly téměř nic jiného než oslavy vítězné koalice nebo naopak vyjádření plná zklamání od Andreje Babiše. Když se ovšem podrobně podíváme na volební výsledky z celého prostějovského regionu, vidíme, že ne zcela kopírovaly ty celostátní. U voličů na Prostějovsku s drtivou převahou vyhrálo hnutí ANO, koalice SPOLU zaostala o více než pět procent.

 

Hnutí ANO 2011 získalo ve zdejším regionu podporu vyjádřenou 29,33 % hlasů. To je o 1,54 % víc než po sečtení celostátních výsledků. Druhá na Prostějovsku skončila koalice SPOLU s 23,93 % hlasů. Spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09 získalo u voličů od Nezamyslic až po Konicko o téměř čtyři procenta hlasů méně než byl celostátní výsledek. To je v přepočtu na jednotlivé hlasy opravdu hodně. Za další výrazné povšimnutí toho, jak volili lidé z obcí a měst na Prostějovsku, je výsledek hnutí Svoboda a přímé demokracie. U našince tato strana okolo Tomia Okamury a Radima Fialy získala podporu 13,88 % a skončila třetí. V porovnání s celostátním výsledkem získala SPD o 4,32 % hlasů víc, což značí, že na Prostějovsku projevují voliči této straně mnohem větší sympatie než například Pirátům. Ti ve spojení se STAN na Prostějovsku propadli, získali pouze 10,53 % hlasů, přestože očekávali minimálně dvojnásobek.

Bez zajímavosti určitě nezůstává fakt, že voliči z Prostějovska by poslali do sněmovny i strany, které v celostátních volbách neuspěly. V regionu získala ČSSD 5,49 % a Přísaha Roberta Šlachty 5,22 % hlasů.

Ostatní kandidující politické subjekty dopadly na Prostějovsku podobně jako v rámci celé České republiky. KSČM končí taktéž pod pětiprocentní hranicí (4,28%), Trikolóra-Soukromníci-Svobodní získali přízeň 2,63 %, Volný blok 1,66 % a Strana zelených jen 0,88 %. Ostatní strany či hnutí včetně Moravanů nebo Koruny České v regionu jen paběrkovaly a obdržely pouhé desetiny procent hlasů voličů. 

 

 

 

 

40 graf pv

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha