Celostátní výsledky parlamentních voleb zcela jistě zajímají i Prostějovany, byť ty komunální příští rok budou zřejmě pro našince mnohem podstatnější. Ale kdo z nás by nesledoval, jak se na základě výsledků voleb do Parlamentu ČR bude skládat nová vláda?

 

Jak je již notoricky známo, díky drtivému finiši a hlavně po sečtení hlasů pražských voličů zvítězila koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) ziskem 27,79 % hlasu. Zatímco lídři v čele s Petrem Fialou si už rozdělují ministerstva, budou si na tyto posty muset ještě asi chvíli počkat. Očekává se totiž stanovisko prezidenta Miloše Zemana, který už s předstihem deklaroval, že k sestavení vlády pověří lídra jednotlivé strany s největším počtem hlasů. A tím je Andrej Babiš, jehož ANO 2011 skončilo sice až na druhém místě se ziskem 27,12 % hlasu, ovšem kandidovalo na rozdíl od koalic samostatně a je tak nejsilnějším politickým subjektem. A paradoxně vlastně i vítězem...

Podle mnohých odborníků však bude pokus Andreje Babiše sestavit novou vládu ztrátou času, protože ostatní strany jasně tvrdí, že s ním do vládnoucí koalice nepůjdou. Tedy až na SPD (9,56 % hlasu), jenže ani součet hlasů ANO a SPD nestačí. Vítězná koalice SPOLU se už připravuje vytvořit vládu ve spolupráci se třetím v pořadí voleb, tedy koalicí Pirátů a Starostů, která získala 15,62 % hlasu, přičemž pro Piráty skončily volby fiaskem, když získali pouhé čtyři poslanecké mandáty.

Dá se tedy očekávat vládnoucí koalice tvořená pěti stranami – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Bude to ale fungovat? To je otázka, kterou ovšem nyní nevyřešíme a těžko se dá na ni odpovědět. Uvidíme v příštích měsících a letech.

 

 

 

40 graf volby

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha