Ponurá nálada, která by se dala krájet. Tak popisovali dva hlavní lídři kandidátky v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk s Jaroslavem Faltýnkem náladu v sobotu večer v hlavním štábu hnutí ANO v Praze. Ostatně tito dva Prostějované obhájili poslanecké mandáty, což je dobře pro celý náš region. Co se ale týká celkového výsledku parlamentních voleb, oba politici neskrývali rozčarování. To ostatně panovalo v celém štábu hnutí ANO, premiéra Andreje Babiše nevyjímaje.

 

Do hlavního povolebního štábu hnutí ANO v Praze zamířili v sobotu odpoledne také dva lídři kandidátky v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk a Jaroslav Faltýnek. „Volební výsledek má pro mě osobně dvě roviny. Tou první je, že jsme celkově skončili těsně druzí, z čehož panuje samozřejmě zklamání. Druhou skutečností, která je pro mě ovšem také podstatná, je vítězství hnutí ANO v krajském měřítku, v celém Prostějovsku i samém Prostějově. A jednalo se o přesvědčivá vítězství. V Olomouckém kraji porazilo ANO koalici SPOLU o celých pět procent a Piráty se Starosty o mnohem větší rozdíl. Je to velký úspěch. Jednalo se ale nyní o celostátní volby a v nich jsme až druzí, bohužel,“ sdělil Večerníku Ladislav Okleštěk, kterého jsme se dále zeptali, kde vidí příčiny až druhého místa hnutí ANO 2011? „Když to opět převedu na krajské měřítko, tak my jsme vedli slušnou kampaň bez jakýchkoliv invektiv na adresu politických konkurentů. A voliči to ocenili, v Olomouckém kraji jsme zvítězili. Jenže v celostátním měřítku jsme se potýkali s až nenávistnými kampaněmi jiných stran, bojovali jsme vlastně proti pětici konkurentů. A navíc jejich zbraní bylo heslo ‚Vše proti Babišovi‘. Hlavně v Praze, kde se to také projevilo, a vlastně až po sečtení hlasů z hlavního města jsme přišli o vítězství. Pořád ale budeme mít naprosto nejsilnější poslanecký klub čítající dvaasedmdesát členů. ODS jich bude mít 35 a Piráti jen čtyři... Já osobně bych chtěl ale co nejpokorněji poděkovat všem voličům ANO za obrovskou podporu, vážím si toho,“ uvedl Okleštěk.

Viditelně v dobré náladě nebyl ani druhý z lídrů kandidátky hnutí ANO v Olomouckém kraji, Prostějovan Jaroslav Faltýnek. „Celé parlamentní volby byly vlastně jakýmsi referendem o Babišovi. Co mám říct k výsledkům? Nechci je v tuto chvíli komentovat, za chvíli jdu za předsedou Babišem a budeme se radit, co dál. Ani nevím, jestli Andrej Babiš mluvil s prezidentem, jak víte, Miloše Zemana odvezli do nemocnice,“ sdělil Večerníku v neděli odpoledne Jaroslav Faltýnek. Na otázku, zda věří v sestavení vlády, v němž by figurovalo ANO, odpověděl jednoznačně. „Matematicky to vychází jasně. Je hotovo a vymalováno,“ prohlásil Faltýnek na rovinu. Oba Prostějovany tak může alespoň hřát obhájený poslanecký mandát.

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha