Andrej Babiš není zvyklý prohrávat, což prokázal při tiskové konferenci hnutí ANO 2011 těsně po vyhlášení konečných výsledků parlamentních voleb. Jeho úsečné a mnohdy arogantní odpovědi na otázky novinářů dávaly ale tušit, že si je vědom svého konce ve vedoucí roli v tomto státě. Z plezíru zřejmě využije možnosti sestavit vládu, kterou mu dá i podle vlastních dřívějších vyjádření prezident Miloš Zeman. Celá věc se ale v neděli zkomplikovala tím, že byla hlava státu opětovně hospitalizována v nemocnici. Otázkou tedy je, jak se následné pokusy sestavit vládu budou dít v duchu Ústavy České republiky.

Ale to předbíhám a není to právě ono, co chci nyní říct. Ať už se to příznivcům hnutí ANO líbí, nebo ne, Andrej Babiš by měl jako chlap vyhodnotit správně aktuální situaci. Obzvláště když ví, že s ním nikdo ze členů koalic SPOLU nebo Pirátů a Starostů nechce nic mít a pomocnou ruku při sestavení možné vlády s ANO mu nepodá. Podle mého názoru nemá Andrej Babiš šanci, i kdyby se spojil s SPD. Proto je podle mě zbytečná ztráta času 30 dní, po kterou by dosluhující premiér měl možnost vládu sestavit.

Pane Babiši, pořád vám věří více jak čtvrtina voličů, to je s ohledem na koronavirovou krizi, kterou si všichni procházíme a ještě procházet budeme, velice solidní číslo. Našel se ale někdo, kdo byl na cílové pásce o fous lepší. A je nyní úplně jedno, že nejen podle vás k tomu koalicím pomohl především jeden program „AntiBabiš“. Přenechejte nyní možnost vládnout svým soupeřům. A čím dřív, tím lépe pro stabilizaci a určení směru celé země.

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. října