V souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které proběhly v pátek 8. října a v sobotu 9. října nedošlo v celém Olomouckém kraji k narušení jejich průběhu ani k narušení veřejného pořádku. Policisté o tom informovali už v sobotu odpoledne.

„Uzavřením volebních místností však bezpečnostní opatření nekončí. Policejní hlídky budou nadále spolupracovat s jednotlivými volebními komisemi tak, aby zamezily případným komplikacím při sčítání či převozu volebních výsledků,“ uvedla v sobotu 9. října těsně po čtrnácté hodině Marie Šafářová.

Jediné problémy zaznamenali policisté v jednotlivých případech, kdy si někteří voliči odmítali po vstupu do volebních místností nasadit ochranu dýchacích cest. „Během voleb byly cestou tísňové linky oznámeny pouze jednotky případů porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví vydaného v souvislosti s volbami, které se týká používání ochrany dýchacích cest jak u voličů, tak u členů volebních komisí. Ve většině případů po prověření hlídkami nebyla tato porušení potvrzena. Zjištěné přestupky budou po zadokumentování postoupeny k projednání příslušnému správnímu orgánu,“ prozradila Marie Šafářová.

 

Ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. října