Baštou levice, zejména pak ČSSD, bylo Prostějovsko dlouhé roky. Ostatně sám Prostějov to potvrzoval. ČSSD zde bývala silná a z jejích řad také vzešli dva primátoři Miroslav Pišťák a Alena Rašková. Zdá se však, že ty časy jsou pryč.

A oslabení sociální demokracie se projevuje ve velkém i na Prostějovsku. Zde dostala jen necelých 6 procent hlasů. A to přesto, že dříve to bývalo mnohonásobně více. Neúspěch ČSSD pak byl ale vidět i v jednotlivých městech, tam, kde dříve strana vládla. Nejlepší úspěch zaznamenala v Kostelci na Hané, kde obdržela dvouciferný výsledek. V komunálních volbách tam ale strana dostávala i 40 procent. Němčice nad Hanou zase vedla oblíbená starostka Ivana Dvořáková a i nyní má město v čele sociální demokratku Janu Oulehlovou. Ani na jihu Prostějovska se však sociálním demokratům nedařilo, skončili pod deseti procenty. I oranžové bašty se tak rozdrolily.

 

Ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. října