O tom, že by volby mohly dopadnout pouze dvěma způsoby, se vědělo už dlouho dopředu. Vše záleželo na tom, zda se podaří koalici SPOLU a Pirátům se Starosty získat většinu ve sněmovně. To se nakonec povedlo, SPOLU předskočilo i hnutí ANO 2011. Za společným svazkem se však ukrývá hned pět uskupení, která by měla pravděpodobně nyní vládnout. Nikdy v historii naší země takový počet nevládl, a to by s sebou mohlo přinést také řadu komplikací.

Ohledně povolebního vyjednávání zatím víme jistě jen to, kdo bude chtít další čtyři roky vládnout a s kým. Kdy se však nová vláda k moci dostane, můžeme jen spekulovat. V současné chvíli tomu nenahrává ani zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, o kterého se jeho nejbližší starají opravdu neuvěřitelně a „poctivě“ informují veřejnost.

Že bude příštím premiérem lídr ODS Petr Fiala, nemusíme spekulovat, kdy se však dočká pověření o složení vlády, už spekulacím nahrává. Těžkou práci bude mít v tomto ohledu také na vyjednávání s dalšími čtyřmi stranami o složení vlády a ministerských křesel. Čekat se tak dá řada ústupků i kompromisů od všech vládních stran, a tím se tak dostáváme k prvnímu problému, který by mohl nastat. Ať tak či tak, v rámci pěti stran se zkrátka jen těžko podaří dohodnout vše, aby žádné z uskupení necítilo určitou pachuť, se kterou do vlády nakonec půjde. Nejednotná vláda teď není na pořadu dne a ta nová to bude mít těžké, nemůže každému splnit jeho přání, ale může se chovat tak, aby lidé cítili, že o jejich problémech ví a snaží se je řešit.

Novou vládu totiž nečeká jednoduché období. Rostoucí inflace dělá vrásky nejedné domácnosti, k tomu připočítejme obrovské energetické problémy i opět vzrůstající pandemii koronaviru. Na rozjezd a rozkoukání tak opravdu není čas, na nějaké možné dohadování kolem nové vznikající vlády už vůbec ne. Je čas plnit předvolební sliby, a opravdu ukázat, že sázka antibabišovské kampaně nebyla jen hesly z reklamních billboardů.

 

Druhé ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 25. října