Více než 230 případů zaznamenali hasiči Olomouckého kraje během nedělního řádění silného větru. Odklízet tak museli spadené stromy, likvidovat dopravní nehody na silnicích i železnici, či stabilizovat střechy firem i rodinných domů. Tyto komplikace se nevyhnuly ani Prostějovsku. Dramatické chvíle tak zažily například ve Dzbelu, kde na stojící soupravu spadnul strom. Během dne uzavřela Městská policie i všechny parky v Prostějově. Problémy pak hlásila i Konice, Plumlov, či Brodek u Prostějova. V některých obcích byli občané i dlouhé hodiny bez proudu.

Silný vítr lámal stromy i odnášel střechy, problémy působil na nemovitostech, v rámci energetiky na drátech elektrického vedení i na sjízdnosti místních komunikací. Potíže se nevyhnuly ani železničním tratím. Ve Dzbelu musela zastavit souprava kvůli spadenému stromu na železnici. Na stojící soupravu ale spadnul další strom. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, evakuováni museli být tři lidé.

Plné ruce práce pak měla i řada dobrovolných hasičů v regionu. Například ti z Protivanova pomáhali s odstraněním spadeného stromu mezi Protivanovem a Nivou, následně mezi Protivanovem a Žďárnou, s demontáží dopravního značení, které silný vítr ulomil a dalšími stromy pokračovaly jejich práce i v průběhu odpoledne a večera. V Přemyslovicích zase místní dobrovolní hasiči řešili spadený strom na železniční trati u Hluchova.

Potíže řešili i dobrovolní hasiči z Brodku u Prostějova. Ve Vřesovicích nevydržela nápory větru celá střecha. Podobnou situaci následně řešili i v Brodku u Prostějova. Brodek u Prostějova a vedlejší Otaslavice se během noci ze soboty na neděli a celou nedělí potýkali také s výpadky energie a například v části Otaslavic nešel proud téměř celou neděli.

Další problémy se střechou hlásili i hasiči v Plumlově, kde z prodejny Coop odlétaly části plechu. Potíže byly hlášeny i u střechy Konického kostela.

Komplikace byly hlášeny i v samotném Prostějově, kde z bezpečnostních důvodů byly všechny parky po celý den uzavřeny a prostory kontrolovala Městská policie.

Některé z komunikací byly během dne také kvůli spadeným stromům nesjízdné. Někde se jednalo o celé stromy, jinde zase o velké větve, které nevydržely nárazový vítr. Na D46 se dokonce uvolnilo dopravní značení, které spadlo do vozovky.

„Silný vítr, ve více než 230 případech, zaměstnal hasiče OLK. Spadené stromy, likvidace dopravních nehod na komunikacích i železnici, stabilizace střech a další technické zásahy během neděle likvidovali hasiči. Situace se stabilizuje a jednotky mají situaci pod kontrolou,“ hlásili v pozdním průběhu nedělního večera hasiči Olomouckého kraje na Twitteru.