Od října loňského roku jsou v Prostějově v činnosti zařízení na měření rychlosti. Nejdříve radar „hlídal“ řidiče v Brněnské ulici, poté se měření rychlosti střídavě přesouvalo do Dolní a Olomoucké ulice. Minulé úterý pak prostějovští radní rozhodli o tom, že další dva radary ve městě přibydou! Konkrétně v ulicích Vrahovická a Vápenice.

 

„V loňském roce byl instalován radar v Brněnské ulici. Za prvních čtrnáct dnů provozu v měsíci říjnu bylo zaznamenáno více než tisíc přestupků! Poté už si řidiči přece jen dali říct a sundali nohu z plynu. V listopadu poklesl počet zaznamenaných přestupků na zhruba osm set a v prosinci na necelých pět set. Primárně nejde o vybírání pokut, ale o bezpečnost. A mnohdy umravnit řidiče ve městě skutečně jiným způsobem nelze,“ hodnotí fungování radaru v Brněnské ulici, ale i v Dolní a Olomoucké náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD) s tím, že další radary přibydou letos v ulicích Vrahovická a Vápenice. „Předběžně jsou s dotčenými orgány odsouhlasena místa, kam budou radary v ulicích Vrahovická a Vápenice instalovány. V případě Vápenice to bude u budovy dětské knihovny a ve Vrahovické v okolí domu služeb,“ dodává náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO).

Rada města Prostějova na svém jednání schválila rozpočtové opatření ve výši 300 tisíc korun na projektovou dokumentaci k umístění radarů a také na vlastní pořízení této služby.