V odborném výzkumu Místo pro život za rok 2021 nezískal Olomoucký kraj zrovna dvakrát lichotivou příčku. Mezi čtrnácti hodnocenými kraji včetně Prahy skončil až na devátém místě. Nejlepší podmínky pro život má aktuálně Zlínský kraj, na stříbrnou příčku se vyhoupl Kraj Vysočina, pomyslné bronzové místo zaujal Jihomoravský kraj.

Analytická agentura Datank hodnotila data získaná z nezávislých zdrojů a údaje z průzkumu prováděného mezi 2 320 obyvateli. Výzkum se vloni prováděl už pojedenácté v řadě.

Podle speciálního výzkumu agentury Datank v Olomouckém kraji myslí na zdravotnictví, slabé jsou naopak pracovní podmínky. Ze zveřejněných podrobností výzkumu je ve zdejším kraji při celorepublikovém srovnání velmi vysoký počet lékařů v přepočtu na 1000 obyvatel, stejně tak je tomu s počty zubařů. Vysoká je rovněž kapacita zařízení pro seniory. Nadprůměrných výsledků dosahují místní studenti u státní části maturitních zkoušek. K pozitivům kraje patří také nízká kupní cena rodinných domů. Z infrastruktury je možné vyzdvihnout vysoký počet veřejných čerpacích stanic, nadprůměrný počet čističek odpadních vod i minipivovarů. Na celorepublikovém průměru je Olomoucký kraj, pokud jde o bezpečnost. Konkrétně je možné uvést počet trestných činů, počet nehod na 100 kilometrů silnic nebo počty zraněných osob na jednu dopravní nehodu. Průměrný je také počet vozidel na silnicích. V oblasti životního prostředí nevybočuje kraj nijak v oblastech, jako je produkce podnikového odpadu nebo podíl čištěných odpadních vod vypouštěných do kanalizace. Na chvostu je region zejména, pokud jde o pracovní trh. Vysoká nezaměstnanost, nízká míra ekonomické aktivity a nízký podíl hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele. Čistý příjem na jednoho člena domácnosti je také jeden z nejnižších. Do práce se zde dlouho dojíždí, ve třídách se tísní nadprůměrný počet žáků.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, kterého Večerník oslovil, sice nebere výsledky výzkumu na lehkou váhu, ale nesouhlasí s tím, že je v kraji tíživá situace s nezaměstnaností. „Výzkumy Místa pro život neznám, dříve jsem se s nimi nesetkal. Z výsledků za rok 2021 vyplývá, že se Olomoucký kraj celkově umístil na 9. místě, to znamená na začátku druhé poloviny pořadí krajů. Oproti roku 2019 se jedná o zlepšení o dvě pozice, oproti 2018 o jednu pozici. Jak všichni víme, podobná srovnání mají kromě absolutního pořadí velký význam ve srovnání s minulými obdobími, tedy ve sledování vývoje. Tyto trendy se bohužel z výsledků uvedených na webu tohoto výzkumu nedají v potřebné kvalitě zjistit, což je škoda. Kromě zmíněného celkového pořadí zde není možné ani srovnání dalších dílčích parametrů,“ uvedl hejtman Josef Suchánek, který se vzápětí vyjádřil ke kritice zaměstnanosti. „Jedním pro Olomoucký kraj  zvláště důležitým je vývoj nezaměstnanosti. Důležitý je z toho důvodu, že náš kraj opravdu vyšší nezaměstnaností v minulosti trpěl. A je to téma, které Rada Olomouckého kraje sleduje rovněž. Nezaměstnanost je exaktní měřitelný parametr a je opravdu škoda, že se uvedený výzkum omezuje pouze na krátké slovní, a tedy nevypovídající komentáře typu ‚Vysoká nezaměstnanost‘, ‚nezaměstnanost při srovnání s dalšími regiony vysoká‘… Z Úřadu práce lze přitom snadno získat přesná data o vývoji nezaměstnanosti v kraji. Zatímco míra nezaměstnanosti v roce 2015 činila v Olomouckém kraji 7,4 procenta, na konci roku 2020 to už bylo 3,5 procenta a během roku 2021 se dále snižovala,“ míní Suchánek. „Jak tedy vidíme, průměrná nezaměstnanost v absolutních hodnotách nejméně od roku 2018 přitom opravdu problémem není. Musíme se ale na celou věc dívat ve větším detailu, protože se jednotlivé regiony z pohledu tohoto parametru nevyvíjejí stejnoměrně. Očekávaně je nezaměstnanost ve městech obecně nižší, v menších obcích některých částí kraje vyšší. Stejně tak by bylo lepší exaktně uvádět čísla dalších sledovaných parametrů – platů, bezpečnosti, sociálních služeb, počtu lékařů, škol a tak dále. Bez exaktních dat jsou výstupy podobných výzkumů interpretovatelné opravdu špatně,“ zhodnotil na závěr první muž Olomouckého kraje.