Jako loňský celorepublikový vítěz srovnávacího výzkumu Město pro byznys se i letos Prostějov umístil na špici. V celostátním hodnocení získalo město tentokrát druhé místo. Právě toto ocenění přivezli minulý týden před radnici ředitel Města pro byznys Petr Lutonský a manažer David Pavlát. „Snoubí se zde kvalita podnikatelského prostředí se vstřícným přístupem veřejné správy,“ chválili organizátoři. Cenu převzal primátor František Jura a první náměstek primátora Jiří Pospíšil. Připomeňme, že v krajském hodnocení Prostějov za rok 2020 vyhrál.

Srovnávací výzkum Město pro byznys, který hodnotí všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice, vyhodnocuje analytická agentura Datank. V podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy letos excelovaly Pardubice, na dalších stupních vítězů se umístily právě Prostějov a Hradec Králové. „Jsme pochopitelně rádi za všechna tato ocenění, dlouhodobě jsme kladně hodnoceni. V rámci všech 205 hodnocených subjektů jsme se po loňském prvním místě umístili na místě druhém a jsme v dobré společnosti,“ nechal se slyšet František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

Ten těží především z vysokého podílu firem a dopravní dostupnosti, a to díky přímému napojení na dálniční síť a také velmi nízké nezaměstnanosti. O tom, že radnice dobře hospodaří, svědčí velmi nízký podíl nákladů na dluhovou službu. Pyšnit se může také internetovými stránkami, které jsou z pohledu podnikatele velmi kvalitní co do obsahu i přehlednosti informací, které zde můžou pro rozvoj svého podnikání i pro komunikaci s veřejnou správou nalézt.

„My si toho velice vážíme, dlouhodobě se držíme na předních příčkách. Ukazuje to na kvalitu naší práce, ať už se jedná o pracovní trh, přívětivost úřadu nebo o podporu podnikatelského prostředí. Na jaře jsme jako jedno z prvních měst poskytli pomoc podnikatelům ve formě dotací, neustálý kontakt probíhá i nyní. Pomáhali jsme firmám i se sháněním dezinfekčních prostředků, chováme se tak, aby podnikatelé u nás rádi zůstávali. Poděkování patří všem, kteří se na tom jakýmkoli způsobem zasloužili, včetně minulých vedení města, protože ten trend je dlouhodobý. Je před námi laťka nastavená vysoko a my musíme v tom trendu pokračovat,“ říká primátor Prostějova František Jura.  (red)