Kouzlu otužování u nás propadá stále více lidí. Někteří z nich přes zimu pravidelně plavou v zamrzajících rybnících, jiní zatím pozvolna trénují. Třeba tím, že „vlezou“ desetkrát za noc do ledničky...

Tucet otužilců, patřících do první skupiny, se sešel v sobotu 12. února u občerstvení U Sandokana stojícího na hrázi Podhradského rybníka v Plumlově. V nádherném slunečném a nijak zvlášť mrazivém odpoledni je ze břehu sledovalo mnoho desítek diváků, popíjejících punč či si pochutnávajících na otužileckém guláši.

Otužování dokáže s tělem i myslí zázraky, jaké byste nečekali. Nejenže posiluje imunitu a krevní oběh, zoceluje též tělo i ducha. Díky němu získáváme vytrvalost a schopnost snášet fyzickou a psychickou nepohodu. Navíc koktejl endorfinů, které se po něm vyplavují, nám bezpečně zvedne náladu a zajistí prima den.

V regionu je nejznámější převelice oblíbená Vánoční koupel ve výpusti plumlovské přehrady. Kdo však tráví Štědrý den jinak, mohl letos vůbec poprvé vyrazit na Štěpána k Nebeskému rybníku u Drahan či na koupaliště do Nezamyslic, kde se na Silvestra pravidelně scházejí zdejší chladumilní recesisté z řad místních Mažoretů.

Vůbec poprvé letos dorazili otužilci také k Podhradskému rybníku. Do vody o „luxusní“ teplotě 4 °C se ponořilo 12 mužů. „Touto dobou se tady loni proháněla spousta bruslařů. Zároveň jsme však vysledovali, že se sem pár lidí chodí přes zimu i otužovat. Tak nás napadlo pro ně uspořádat akci, s čímž nám hodně pomohl Milan Piňos, který se sám otužuje,“ prozradil Večerníku David provozující u Podhradského rybníka už čtvrtým rokem občerstvení U Sandokana, jež funguje i přes zimu.

Právě to poskytlo plavcům nezbytné zázemí pro převlečení a mnoha desítkám diváků pak teplé nápoje či guláš. „Otužuju se již několik let. Loni jsem s kamarádem chodil přes zimu sem k ‚Podhraďáku‘ až třikrát týdně. Letos ale odjel do Itálie, takže je to mnohem slabší, do vody půjdu asi teprve počtvrté,“ svěřil se nám Michal Prachař z Plumlova, který přesto ve studené vodě vydržel více jak pět minut.

Příští rok by se v obdobném únorovém termínu měli otužilci u Podhradského rybníka setkat opět. „Tohle bereme jako zkoušku, která se určitě vydařila. Věříme, že příští rok se nás tu sejde ještě více,“ vzkazuje Milan Piňos.