Ještě v živé paměti máme loňskou letní vichřici, která se během prázdninových dní prohnala Prostějovem a zanechala po sobě pořádnou spoušť. Zejména na městském hřbitově, kde živel vyvrátil desítky stromů. Dnes je už na stejných místech vysazena nová alej. Původní buky nově nahradily javory.

Vloni v červenci se městem přehnala vlna bouřek doprovázená nárazovým silným větrem, která způsobila vyvrácení dvou mohutných buků z bukové aleje na Městském hřbitově v Prostějově v Brněnské ulici, kde došlo k poškození jednačtyřiceti hrobů a hrobek. Na základě této události město zabezpečilo odbornou arboristickou firmu ke zhodnocení zdravotního stavu zbývajících buků včetně návrhu dalšího postupu.

„Po provedení tahových zkoušek a posouzení zdravotního stavu zbývajících buků nám bylo doporučeno dřeviny pokácet. Kácení dvaadvaceti mohutných buků proběhlo v zimním období na přelomu let 2019 a 2020 s tím, že alej bude obnovena a bude provedena oprava chodníku poškozeného při následném odstraňování pařezů. V létě proběhla celoplošná oprava asfaltového chodníku a nyní v listopadu byla dokončena obnova aleje výsadbou patnácti kusů javorů,“ uvedl Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.