Čtvrteční silný vítr, mnohdy o rychlosti až 110 kilometrů v hodině, se pochopitelně nevyhnul ani Prostějovu. Nepříjemná „fujavice“ naštěstí nezpůsobila nijak závratné škody jako na jiných místech republiky. Vedení magistrátu s předstihem už ve středu 16. února uzavřelo všechny parky, biokoridor Hloučela a také městský hřbitov. Přesto se našly desítky lidí, kteří zapáskované vchody do těchto lokalit absolutně nerespektovali a parky procházeli i během náporu silného větru.

Město s dostatečným předstihem reagovalo na varování meteorologů a uzavřelo všechna místa, kde vlivem silného větru hrozil pád stromů nebo jejich částí. „Reagovali jsme na předpověď počasí a preventivně jsme uzavřeli prostory, kde by mohlo být nebezpečí zranění. Určitě se tato opatření vyplácejí,“ sdělil Večerníku Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějov.

Čtvrteční vichřici monitorovaly také hlídky městské policie. „Z preventivních důvodů byly uzavřeny vstupy do městských parků, lesoparku Hloučela a na městský hřbitov v Brněnské ulici. Doporučení Českého hydrometeorologického ústavu, že může dojít k poškození budov, vyvrácení stromů či výpadkům elektrického proudu, se naplnilo. Prostějovem prosvištěl silný nárazový vítr, který napáchal škody,“ konstatoval Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

Strážníci vyjížděli k poškozeným budovám, uvolněným a popadaným taškám ze střechy nebo také k vyvráceným stromům, které spadly na cyklostezku v lesoparku Hloučela. „V jednom případě došlo k poškození osobního vozidla. Silný vítr rozpohyboval kontejner na tříděný odpad, který následně narazil do automobilu a způsobil promáčknutí předního blatníku,“ popsal jeden z případů Petr Zapletal.

Obavy z větších škod se ale naštěstí nenaplnily, přesto silný vítr dal v Prostějově o sobě vědět.  „Škody opravdu nebyly nijak rozsáhlé. U Hloučely bylo vyvráceno několik stromů. Ve městě máme zatím hlášeno jen poškození automobilu od spadlé přenosné značky a další auto bylo poškozeno posunem kontejneru,“ měl spočítáno první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Hlídky městské policie veškeré škody dokumentovaly a úzce spolupracovaly s hasičským záchranným sborem. „Hasiči vždy provedli zajištění poškozených budov a ořezání vyvrácených stromů. Vzhledem k nepředvídatelným situacím za nepříznivého počasí ale nakonec vše dobře dopadlo a nikdo neutrpěl žádnou újmu na zdraví,“ vyzdvihl ten nejpozitivnější fakt po čtvrteční vichřici mluvčí prostějovských strážníků.

Večerník si ale během čtvrtka povšiml, že například ve Smetanových sadech desítky lidí nerespektovaly zapáskované vchody a park na vlastní riziko procházely. „Spěchám na autobus, přece to celé nebudu obcházet,“ odbyl nás postarší muž. Lidí porušujících zákaz vstupu do parků si povšiml i druhý muž prostějovského magistrátu. „Řekl bych, že je to nezodpovědné. Pokud je někde omezen vstup, tak by to měli občané respektovat. Sami se potom vystavují nebezpečí úrazu,“ má jasno Pospíšil.