Starosta Konice Michal Obrusník (STAN) byl v pondělí 14. února jmenován neuvolněným členem Rady Olomouckého kraje. V této pozici vystřídal Radima Sršně (STAN), jenž se stal náměstkem ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Česká pirátská strana).

 

Olomoucký kraj prochází změnami v personálním obsazení krajské rady, zastupitelstva, komisí i výborů. Na post zastupitele rezignoval Marian Jurečka, který se rozhodl nekumulovat funkce a všechnu energii vložit do úkolů na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde je ministrem. Podobný postup zvolil i krajský zastupitel a radní Radim Sršeň, který odchází pracovat jako náměstek na Ministerstvo pro místní rozvoj a rezignoval tak na obě funkce.

„Pana Jurečku nahradí v zastupitelstvu Matouš Pelikán. Radima Sršně vystřídá v zastupitelstvu Radek Brázda – starosta Troubek a v radě Radima Sršně nahradí Michal Obrusník – starosta Konice,“ uvedl v tiskové zprávě Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Oba noví zastupitelé se už s funkcemi seznamují, o volbě krajského radního Michala Obrusníka v pondělí 14. února rozhodlo krajské zastupitelstvo. „Jsem přesvědčen, že Radimovy politické schopnosti a velké odborné znalosti budou jednoznačně přínosem v řízení důležitého ministerstva. Jeho místo v Radě Olomouckého kraje přebírám s plnou zodpovědností. K mé budoucí práci mohu říci, že se těším na spolupráci s ostatními radními, ale i se zaměstnanci krajského úřadu, mezi které jsem téměř dvacet let patřil i já. Věřím, že kromě znalosti prostředí úřadu mohu nabídnout i odborné znalosti, propojené se zkušenostmi z komunální politiky. Vím, že mohu navázat na opravdu dobrou práci svého předchůdce, a to v týmu lidí, kteří odvádějí kvalitní práci,“ poznamenal nový neuvolněný radní Michal Obrusník, který se má zabývat především tvořením dotační politiky a upravení dotačních pravidel v Olomouckém kraji.

Konický starosta je nyní již čtvrtou regionální stopou ve vedení kraje. Zatímco však první náměstek hejtmana Ivo Slavotínek pochází z Prostějova, ale dlouhodobě žije ve Velké Bystřici na Olomoucku a z výšovického rodáka Aleše Jakubce, který je uvolněným členem Rady Olomouckého kraje, je ryzí Olomoučan, tak vedle Obrusníka hájí zdejší zájmy prostějovská patriotka a občanka Milada Sokolová, uvolněná členka zastupitelstva pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.