Po necelých třech týdnech Česko znovu zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu. Na řadě míst tak opět museli zasahovat hasiči. Oproti předchozím nárazům, kdy byl prostějovský region nejvíce zasaženým místem v kraji, se nyní značný počet případů řešil u sousedů na Přerovsku. Přesto však měli profesionálové i dobrovolníci řadu práce i na zdejším území. Převážně se jednalo o popadané stromy či uchycení střech, vážnější zranění či dokonce ztráty na životech byly naštěstí na hony vzdáleny. Avšak v takových Kralicích na Hané bylo pořádně horko a silná vichřice vykonala nenapravitelné školy. Během pár vteřin přišel městys o staletou lípu a vysoký smrk před místní školou...

„Více než 120 událostí v celém kraji řešily jednotky HZS a JSDHO. Odstraňovali jsme spadlé stromy, uvolněné plechy ze střech, káceli jsme stromy ohrožující budovu školy nebo smrk, který poškodil bytový dům. Situace je ale pod kontrolou a hasičské jednotky řešily okamžitě veškeré ohlášené události,“ shrnul čtvrteční události tiskový mluvčí hasičů Olomouckého kraje Radek Buryánek.

Komplikace se prostějovskému regionu nevyhnuly. V drtivé většině případů se jednalo o spadené stromy, které ohrožovaly dopravu. Nejhůře dopadli občané Kralic na Hané, kde řešily hned dvě velmi nepříjemné události, po niž městys přišel o své dominanty. Krátce po desáté hodině totiž v centru nevydržela nápory větru stoletá lípa, která občany pravidelně informovala o nadcházejících akcích. „Byl to smutný den, naštěstí ale neskončil tragicky. Lípa byla ve velmi špatném stavu. Díky všímavosti pracovníků obce jsme z dutiny stromu zachránili nejméně dvacet netopýrů a larvy vzácného brouka zlatohlávka. Velké díky patří našim dobrovolným hasičům, kterým se podařilo strom z vozovky rychle odklidit a provoz tak byl brzy znovu obnoven,“ shrnula horké chvilky starostka Kralic na Hané Veronika Petrželová Bašná.

To ale nebylo všechno. Následně totiž kvůli nahnutému vánočnímu stromu museli být evakuováni žáci a zaměstnanci základní školy. Školu během vyučování opustilo osm desítek dětí a deset dospělých, všichni se museli přemístit do prostoru tělocvičny. Přivolaní hasiči z Prostějova strom zajistili a okamžitě rozhodli o jeho nutnosti pokácení. „Bezprostředně hrozilo, že spadne. Kořeny lezly ze země a strom byl celý nakloněný. Hasiiči zakurtovali kmen, přivolali jeřáb a do hodiny od oznámení události byl smrk na zemi. Položili ho přesně tam, kam chtěli, takže se nikomu nic nestalo. Na místě pomáhali opět i naši dobrovolní hasiči a na doporučení hasičů se děti ze základní školy evakuovaly do tělocvičny,“ popsala druhou událost starostka. „Je to velmi smutné, že z náměstí nám najednou zmizely dva krásné vzrostlé stromy.  Patřily ke Kralicícm odjakživa, ale musíme být rádi, že se nikdo nezranil,“ našla štěstí v neštěstí Veronika Petrželová Bašná. „Obešli jsme také okolní domy, aby opustili obydlí, že jim hrozí nebezpečí. Obecní pracovníci celý prostor opáskovali, rozhlasem jsme vyhlásila, aby lidé nevstupovali na náměstí a do parku. V pátek už byl naštěstí klid,“ oddechla si první žena obce. „Musím poděkovat všem, kdo se podíleli na eliminaci nebezpečí a bez ohledu na to, jestli mají volno přiložili ruku k dílu. Jednalo se o mimořádnou událost, při které jsme se přesvědčili, že si umíme vzájemně pomáhat,“ vzkázala Petrželová Bašná.

Jak tomu bylo jinde? V rámci dopravy hlásila výjezdy i řada jednotek dobrovolných hasičů. V okolí Protivanova pak místní jednotka odklízela překážející strom na cestě z Malého Hradiska do Stínavy či z Protivanova do Nivy. Zde museli hasiči zasahovat i u opravy střechy rodinného domu. Strom na zemi řešila také jednotka v Konici, konkrétně v části města Ladín, a se spadeným stromem na elektrické vedení se museli vypořádat i dobrovolní hasiči z Nezamyslic.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí i na další dny z důvodu silných poryvů větru. Během pátečního i sobotního dne už ale profesionální hasiči či dobrovolníci žádné výraznější komplikace nehlásili.

Situace ale opět zhoršovala od včerejšího odpoledne, kdy se silný vítr od západu znovu vrátil. Dosahovat měl dle radarů měl až 90 kilometrů za hodinu, do uzávěrky tohoto čísla ovšem žádné větší škody hlášeny nebyl. Silný vítr má ohrožovat společnost do úterního dopoledne, přímo na Moravě by podle informací ČHMÚ mělo nejvíce foukat během pondělního dne.